Atlant Green Tech Metals ökade 3,0 procent i november – förvaltaren lyfter högt ställda vinstförväntningar

Publicerad

Fonden Atlant Green Tech Metals steg 3,0 procent i november. Sedan årsskiftet har fonden minskat 4,4 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Mattias Gromark.

Inledningsvis skriver förvaltaren att marknaden fortsatte sin återhämtning under november på förhoppningen att man nu passerat inflationstoppen och att centralbankerna kommer att sänka takten på sina räntehöjningar.

”Om marknaden har bottnat är omöjligt att säga men det känns som att fokus snart kommer skifta över till om inte vinstförväntningarna är för högt ställda inför nästa kvartal. Effekterna av att hushållen nu håller hårt i plånboken bör sätta avtryck i bolagens vinster de närmaste kvartalen”, skriver Gromark.

Vidare lyfter förvaltaren att EU öppet kritiserat USAs investeringspaket (Inflation Reduction Act) på grund av att det snedvrider konkurrensen då stora delar av stödet villkoras av att produktionen måste ske lokalt alternativt hos allierade.

”Nu säger USA’s president Biden att det var ett missförstånd, tanken var aldrig att stänga ute Europa ur ekvationen. Vi får se var det landar. Industrin i Europa som redan är pressad av de höga energipriserna har dock fått upp ögonen för de möjligheter som öppnats och många investeringar har redan styrts om från Europa till USA.”

De främsta bidragen kom under månaden från IBU-Tec Advanced Materials, Horizonte Minerals och Eramet. I den negativa vågskålen fanns istället Electra Battery Materials, Giyani Metals och Nanoxplore.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Cameco, Lithium Americas och Albemarble med portföljvikter om 7,3, 6,0 respektive 4,2 procent.

Atlant Green Tech Metals, %november, 2022
Fond MM, förändring i procent3,0
Fond i år, förändring i procent-4,4

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons