Arden xFund minskade 1,78 procent i februari – centralbanker kan komma att stimulera ekonomin

Publicerad

Fonden Arden xFund minskade 1,78 procent i februari. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Anders R Hjorth.

Inledningsvis skriver förvaltaren att marknaden möttes av flera hot under månaden. Hög inflation samt stigande energipriser kopplat till det pågående kriget i Europa oroar marknaden.

”Världen fördömer Rysslands anfallskrig mot Ukraina och markerade genom att införa hårda sanktioner mot ryska intressen. Kriget ökar riskerna för råvarubrist, höjda matpriser och stagflation vilket kan tvinga centralbankerna att stimulera ekonomin istället för att strama åt. FED som tidigare aviserat en räntehöjning med 50 punkter, indikerar istället en höjning med 25 punkter i mars. Den amerikanska tioårsräntan sjönk mot slutet av månaden och noterades på 1,84 procent”, skriver förvaltaren.

Vidare skriver Hjorth att historiskt sett återhämtar sig marknaden inom några månader efter militära konflikter. Även om det bedöms vara omöjligt att säga när läget förbättras menar förvaltaren att man måste påminna sig om att börsen historiskt sett har en stigande trend.

Gällande fondens aktivitet skriver förvaltaren att handel skedde i bland annat Embracer, Volvo Car, NetEase och Team17. Man köpte också ränteinstrument från Electrolux, Latour och Kungsleden.

De största innehaven i fondens portfölj var vid månadsskiftet Elekta, Electrolux och Kungsleden med portföljvikter om 6,78 procent vardera.

Fondens aktieexponering uppgick vid månadsskiftet till 59 procent.

Arden xFund, %februari, 2022Fond MM, förändring i procent-1,78

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons