Anna Breman: Finns risker för bakslag trots att inflationen fortsätter nedåt – behövs tålamod

Publicerad

Det finns en risk för bakslag trots att inflationsnedgången fortsätter. Det säger vice riksbankschef Anna Breman hos Stockholms Handelskammare på tisdagen, skriver Riksbanken på sin hemsida.

”Inflationen har sjunkit tydligt från höga nivåer och inflationsutsikterna ser ljusare ut. Men vi kan inte ta en smidig återgång till låg och stabil inflation för given. Därför behöver vi ha tålamod i penningpolitiken”, säger hon.

Breman noterar att risken för att inflationen biter sig fast på en för hög nivå blivit mindre under de senaste månaderna.

”Som vi kommunicerade vid vårt senaste penningpolitiska möte ska penningpolitiken inte vara mer åtstramande än nödvändigt. Men vi måste ha beredskap för att det kan komma bakslag”, säger hon.

Angående gårdagens inflationsutfall säger hon att det var väntat och i linje med den senaste prognosen.

”Visserligen steg KPIF, men det var väntat och en effekt av volatila energipriser. Den underliggande inflationen fortsatte att sjunka. Helhetsbilden är att inflationen är på väg ner, och det är viktigt att det fortsätter så att inflationen blir varaktigt låg och stabil”.

Nils Lolk
Nyhetsbyrån Finwire

Annons