Amniotics får 4,8 miljoner kronor i Vinnova-bidrag för att utveckla stamcellsterapier

Publicerad

Stamcellsbolaget Amniotics har fått 4,8 miljoner kronor i bidrag från statliga Vinnova och tillsammans med professor Sandra Lindstedt vid Skånes universitetssjukhus ska bolaget utveckla stamcellsterapier. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bidraget ska användas för att visa ”proof of concept” för användande av Amniotics stamcellsterapi för reparation av skadade kasserade donatorlungor för transplantation och för att minska förekomsten av oönskade biverkningar efter lungtransplantationer, skriver bolaget.

Studierna ska möjliggöra övergång till klinisk prövning.

”Vi är tacksamma för Vinnovas engagemang i detta viktiga samarbetsprojekt om lungtransplantation mellan klinik och industri, som syftar till att använda cellterapi för att göra fler donatorlungor lämpliga för transplantation, samt förbättra resultatet av transplantation genom att behandla patienter med stamceller efter lungtransplantation. Lungtransplantation är ett område med stora ej tillgodosedda vårdbehov och vi kommer att arbeta hårt för att utveckla behandlingar för patienter”, säger Kåre Engkilde, vd på Amniotics.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire

Annons