Aktie-Ansvar Europa minskade 5,2 procent i februari – banksektorn missgynnade utvecklingen

Publicerad

Fonden Aktie-Ansvar Europa minskade 5,2 procent i februari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 2,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 7,8 procent och är därmed sämre än index som har minskat 4,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Lars-Erik Lundgren.

Inledningsvis skriver förvaltaren att ränteoron som präglade januari sträckte sig även in i februari. När sedan Ryssland beslutade sig för att invadera Ukraina skiftade fokuset självklart mot detta och allt kom att handla om det pågående kriget.

Riskfyllda tillgångar har generellt sett sjunkit under månaden och investerare har istället sökt sig till säkrare tillgångar likt guld och räntor.

”Större delen av börstappet denna månad skedde dock innan krigsutbrottet vilket inte är ovanligt då retoriken och osäkerheten är som mest uppskruvad strax innan utbrottet. Då Ryssland är en stor exportör av olja har oljepriset skjutit i höjden vilket påverkar priset på nästan allt”, skriver förvaltaren.

Fondens underavkastning mot index beror delvis på att fonden inte investerar i oljebolag vilket ingår i jämförelseindexet. På grund av oljeprisets uppgång hade oljebolagen en stark utveckling under månaden.

Sämsta sektor för fonden under perioden var banksektorn.

”Europeiska banksektor har viss exponering mot Ryssland och i skrivande stund är det svårt att överblicka vem som drabbas. Vi är inte överviktade bank vilket var till vår fördel”, skriver Lundgren.

Fonden gynnades under månaden av sina defensiva hälsovårdsbolag. Bland de främsta bidragsgivarna fanns Grifols, Coloplast och Novo Nordisk. I den negativa vågskålen fanns ING, BNP Paribas och Sandvik.

Gällande fondens aktivitet gjordes de största köpen i Kone, Siemens Healthineers och Borregaard. Största försäljningen gjordes i HSBC.

Största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Grifols, Coloplast och ASML med portföljvikter om 3,83, 3,62 respektive 3,56 procent.

Aktie-Ansvar Europa, %februari, 2022Fond MM, förändring i procent-5,2Index MM, förändring i procent-2,2Fond i år, förändring i procent-7,8Index i år, förändring i procent-4,7

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons