AGCM Asia Growth ökade 3,0 procent i juni – goda anledningar till optimism

Publicerad

Fonden AGCM Asia Growth RC SEK steg 3,0 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Gustav Rhenman.

Inledningsvis kommenteras att kinesiska aktiemarknader var relativt svaga under det första halvåret med både Hong Kong Hang Seng- och China Mainland CSI 300-indexet på negativa siffror. En stark start på året drivet av entusiasm över återöppningen möttes sedan av en negativ utveckling. Orsaker sägs vara att globala investerare ej varit imponerade av Kinas ekonomiska återhämtning samt politiska spänningar mellan Washington och Beijing.

Förvaltaren svarar fortsatt att man ser goda anledningar till att vara optimistisk. Biden-administrationen visar på tecken att man vill förbättra relationerna med Kina. Rhenman menar också att USA inte har råd med en ekonomisk konflikt med Kina.

Angående Kinas ekonomiska återhämtning menar förvaltaren att den är på väg i rätt riktning. Politiska åtgärder uppges kunna leda till en BNP-tillväxt nära fem procent detta år. Snabba svängningar i Kinas covid-policy sent förra året ledde till en ökad smittspridning vilket påverkade första halvårets ekonomiska aktivitet. Nu har denna smittspridning avtagit och Kina är på väg att återgå till ett mer ”normalt” läge.

”Konsumtionen har ökat, speciellt så har den inhemska turismen blomstrat. Nettoexporten och handelsbalansen är fortsatt starka. Fastighetssektorn har bottnat, de svaga fastighetsutvecklarna har sållats ut, och vi förväntar oss en stabil tillväxt under de kommande åren”, kommenterar Rhenman.

Som ett exempel har fastighetsutvecklaren COLI tillkännagett en uppdatering kring sina fastighetsförsäljningar. Kontraktförsäljningarna av lägenheter rapporteras ha stigit med 55 procent hittills i år och företaget har redan klarat av 43 procent av de årliga försäljningsmålen vilket är en ökning på 20 procent från förra årets försäljning. Detta innebär att en fortsatt försäljningstillväxt på mindre än fyra procent under juni till december skulle betyda att de når sina helårsmål.

JD.com avslöjade i en intern kommuniké en 20-årig strategiplan där målen bland annat innefattar att bilda sju börslistade bolag med ett marknadsvärde överstigande 15 miljarder dollar, samt att fem av dessa ska tillhöra världens 500 största bolag. JD.com har redan flera börsnoterade dotterbolag och under detta år har ytterligare två lämnat in ansökningar om börsnotering.

Fondens fem största innehav vid månadsskiftet var Alibaba, Tencent, Samsung, China Mobile och ICBC med portföljvikter om 9,0, 5,5, 4,7, 4,7 respektive 3,9 procent.

AGCM Asia Growth RC SEK, %juni, 2023
Fond MM, förändring i procent3,0
Fond i år, förändring i procent6,0

Martin Ekendahl
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons