Finans Nyhet

Teknisk rekyl att vänta efter årshögsta

Publicerad

Den svensk börsen är på årshögsta och sist det hände var följden en kraftig rekyl neråt. För USA är setupen den motsatta, skriver Kristofer Berggren, teknisk analytiker på CMC Markets.

Sweden30

Samtidigt som den svenska ekonomin är rekordstark och väntas fortsätta vara det, enligt EU-kommissionens vårprognos som presenterades på fredagen, så är det mer psykologi som spelar in kortsiktigt. Den svenska börsen handlas nära årshögsta men marknaden står och väger och riskaptiten har minskat den sista tiden. Orsaken är bland annat de kraftiga fallen i råvarupriserna, främst i silver och olja.

När nu svenska index är tillbaka där det vände ner i början av året hittar vi närmaste motstånd kring 1176-1180 (svarta linjer). När kursen varit på de här nivåerna tidigare har följden blivit en reltivt kraftig rekyl på nedsidan vilket indikerar en oblans mellan köpare och säljare, till säljarna fördel. På nedsidan finns de primära stöden vid 1140 (blå linje) och 1104 (grön linje). 50 dagars medelvärde pekar uppåt vilket visar på styrka för den långa positiva trenden. Håll dock koll på stochastic som visar på en negativ divergence vilket brukar leda till rekyl på nedsidan.

SPX500

På uppsidan finns motstånd vid 1360 (blå linje) och vid 1377 (orange linje). 1337 är även tidigare högsta notering för året. På nedsidan finns stöd vid 1130 (röd linje) och 1293 (grön linje). Även den svarta trendlinjen som visar återhämtningen sedan jordbävningen i Japan agerar stöd. Stochastic har vänt upp från relativt låga nivåer vilket borde ge stöd för ytterligare uppgång.

Annons

Kristofer Berggren

teknisk analytiker, CMC Markets

Annons