Finans Nyhet

Sverker Martin-Löf ur tiden

Taggar i artikeln

Sverker Martin-Löf
Sverker Martin-Löf, från tiden då han var ordförande för SCA. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Realtid.se

En av svensk industrins tidigare tyngsta makthavare, Sverker Martin-Löf, har avlidit. Det rapporterar Sveriges Radio och TV4.

Han hade en rad framträdande poster inom näringslivet. Bland annat var han ordförande i Industrivärden, SCA och SSAB.

Sverker Martin-Löf blev 79 år.

Annons

Den så kallade SCA-skandalen briserar 2014. Då avslöjar Svenska Dagbladets dåvarande reportrar Torbjörn Iscason och Andreas Cervenka att skogsbolaget SCA:s dåvarande ordförande Sverker Martin-Löf, fått en rad förmåner. Bland annat visade deras granskning att han använt sfärens privatflyg till exklusiva jaktresor.

Sverker Martin-Löf tvingas avgå och till efterträdare utses Pär Boman, då vd i Handelsbanken. Fredrik Lundberg tog över som ny ordförande i Handelsbankens maktbolag Industrivärden.

Sverker Martin-Löf uppgav för Uppdrag granskning att hans avgång redan var planerad och att det därför inte var en förnedrande sorti.

Annons

Att han använde sfärens affärsjet var för att han skulle hinna klara av alla styrelseuppdrag och få tid att läsa papper.

Sverker Martin-Löf hade i slutet av karriären maktpositioner i flera bolag inom Handelsbanksfären. Han är ordförande för SCA och SSAB, vice ordförande för Ericsson och Handelsbanken samt ledamot för Skanska. Han var även ordförande i Handelsbankens maktbolag Industrivärden.

Annons