Finans Nyhet

Sverige-startade Neo4J tar in 2,7 miljarder kronor från Eurozeo och GV

Taggar i artikeln

Creandum Neo4J
Emil Eifrém, grundare och VD för Neo4j Emil Eifrém, grundare och VD för Neo4j
Emil Eifrém, grundare och vd för Neo4j . Foto: Neo4j
Publicerad
Uppdaterad

Databasföretaget Neo4j, vars teknik ligger bakom avslöjandet känt som Panama papers, tar in 325 miljoner dollar till en pre-money-värdering om 2 miljarder dollar.

Marlene Sellebraten

Databasföretaget Neo4j, som 2007 startades i Sverige, tar in  325 miljoner dollar (cirka 2,7 miljarder kronor) i en Series F-finansieringsrunda ledd av Eurozeo och GV, tidigare Google Ventures. Det framgår av ett pressmeddelande. Även de tidigare investerarna Creandum, Greenbridge och One Peak deltar och även nya investerarna DTCP, tidigare Deutsche Telekom Capital Partners, och Lightrock. 

Investeringen, som värderar Neo4j till 2 miljarder dollar pre-money (cirka 17 miljarder kronor), är det största investeringen någonsin i ett privatägt databasföretag. 

– Databaser är den största segmentet på företagsmarknaden för programvara och tyngdpunkten för tillväxten ligger idag på nya typer av databaser som kan klara morgondagens utmaningar kring data. Det här är en spännande tid att vara i databasbranschen, då det nu finns tillfälle för en handfull nya företag att kliva fram som ledare på en bredare marknad under de kommande decennierna. Neo4j är ett av dessa företag och genom denna rekordinvestering visar våra nya och befintliga investerare att de delar den uppfattningen, säger Emil Eifrém, grundare och vd för Neo4j, i en skriftlig kommentar.

Annons

Neo4j:s grafdatabas används av över 800 kunder runt om i världen, däribland Adobe, Astra Zeneca, Hästens, Previa och Volvo Cars.

Kapitalet ska Neo4j använda till att investera inom tre prioriterade områden: molnbaserade tjänster, grafdataforskning och marknadsnärvaro.

– När Creandum-fonderna först valde att investera i Neo4j 2015 såg vi ett företag som redan lyckats definiera sin marknad och hade en tydlig vision för att leda den globalt och långsiktigt. Neo4j har sedan dess motsvarat alla våra förväntningar och skaffat sig en urstark position när marknaden för grafdatabaser går in i nästa fas. Därför är det självklart att vi medverkar i den fortsatta resa där Neo4j bygger vidare på sitt marknadsledarskap, med stöd av ett växande globalt ekosystem med utvecklare, partners och inte minst en gedigen kundbas som visar på en enorm potential för grafdata inom vitt skilda tillämpningar och branscher, säger Johan Brenner, General Partner på Creandum, i en skriftlig kommentar.

Annons

Annons