Sverige flyttar fram positionerna som företagsland

Taggar i artikeln

PwC
Publicerad
Uppdaterad

Även i år placerar sig Sverige på förstaplatsen inom EU när det gäller hur gynnsamt företags- och entreprenörsklimatet är och stärker samtidigt sin position i Europa generellt. Det här visar PwC:s rapport Private Business Attractiveness Index, som mäter förutsättningarna för privat företagande och entreprenörskap i ett trettiotal europeiska länder.

Realtid.se

Rapporten, som tas fram för tredje året i rad, visar att Sverige klättrat från en femteplats 2021, med en totalpoäng på 60,1 till en andraplats med en totalpoäng på 72,1 i år. Endast Schweiz har ett starkare index, vilket gör att Sverige fortsatt ligger högst av EU-länderna, tätt följt av Tyskland. Samtidigt har Storbritannien i år backat från en andraplats till en delad sjätteplats.

Sverige placerar sig på topp tio i åtta kategorier och som nummer ett i kategorierna Hälso- och sjukvård samt Hållbarhet och klimat. Våra styrkor på hälsoområdet är bland annat ett resilient sjukvårdssystem med högst antal läkare per invånare medan exempelvis omställning till mer fossilfritt och att minska koldioxidutsläppen bidrar till att Sverige rankas högst inom hållbarhet och klimat. Även att Sverige har ett välfungerande ekosystem för startups är positivt ur en företagsvinkel.

Om rapporten
PwC:s Private Business Attractiveness Index 2023 är ett vägt index där 64 olika datapunkter inom de nio övergripande kategorierna viktas olika tungt. Var och en av de nio kategoriernas värden har adderats för ett sammanlagt index där maxpoängen är 100.

Annons

Totalt ingår 33 länder (30 i Europa, 3 i Afrika) i rapporten, och av dem har 17 förbättrat sitt index i årets undersökning.

Annons