Svenskarnas nya miljardinvestering – i batterier

Taggar i artikeln

Solcellsmarknaden
Anna Werner, vd Svensk SolenergiAnna Werner, vd Svensk Solenergi
Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.
Publicerad
Uppdaterad

Under 2022 så investerade privatpersoner i Sverige nästan 1 miljard kronor i batterier för hemmabruk. Det visar nya siffror från Svensk Solenergi.

Anders Frick

Intresset för solceller har en tid varit starkt bland svenskarna – nu börjar man även på allvar få upp ögonen för batterier i hemmet. Totalt ökade de svenska hushållens investeringar i batterier från 135 miljoner kronor under 2021 till 927 miljoner kronor under 2022.

– Vi har gått från en snabb solcellsutbyggnad till en snabb batteriutbyggnad. Även om det är från låga nivåer ökar tveklöst intresset för batterier och det är väldigt roligt att se, säger Anna Werner, vd på branschföreningen Svensk Solenergi, i ett pressmeddelande.

En stark drivkraft har varit det statliga gröna avdraget som ger slutkonsumenterna 50 procent i rabatt för inköp av batterier och andra typer av energilagring.

Annons

Antalet privatpersoner som installerade batterier med grönt avdrag under 2021 var 2 190, och under 2022 var motsvarande siffra 14 100. Mest av alla har invånarna i Gnesta kommun investerat i batterier, hela 1 470 kronor per invånare. Minst investering gjordes i Kiruna kommun med 14 kronor per invånare. Riksgenomsnittet 2022 låg på 89kr/invånare, 2021 låg det på 13kr/invånare.

 

Annons