Svenskarnas elanvändning stiger med sjunkande elpriser

Taggar i artikeln

Elpriset
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Elpriset har sjunkit till rekordlåga nivåer och svenskarnas elanvändning har ökat under oktober enligt preliminära siffror. Med det lägsta kilowattimmepriset på tre år i södra Sverige har många hushåll och företag under vissa delar av månaden ökat sin förbrukning.

Finwire

Med ett lägre elpris är svenskarna sämre på att spara på el. Förbrukningen har vänt uppåt under delar av oktober enligt nya preliminära siffror, rapporterar TT.

Under oktober har priset per kilowattimme varit lägre än på länge, i södra Sverige landade priset för oktober på det lägsta på tre år.

I södra Sverige, det vill säga elområde 4, landade priset på 36 öre per kilowattimme i oktober.

Annons

Under förra hösten och vintern minskade hushållen sin elförbrukning och sparade på el. Detta verkar inte vara fallet för den här hösten. Branschorganisationen Energiföretagen visar att hushållen och företagen istället ökade sin elanvändning under vecka 42 jämfört med samma tid förra året, trots att siffrorna tagit hänsyn till temperaturskillnader.

En orsak till att elanvändningen inte minskar på samma sätt i år, är förutom prisnedgången, att många hushåll och företag redan minskat sin förbrukning. Man har helt enkelt redan genomfört de enklaste åtgärderna för att minska elförbrukningen.

Annons