Finans Nyhet

Svenskarna köper fler bilar

Publicerad

Bilindustrin slår rekord och försäljningen av nya bilar fortsätter att öka. Branschorganisationen Bil Sweden höjer prognosen för nybilsförsäljningen under 2005 till 265.000 bilar.

Även lastbilsförsäljningen bedöms få en fortsatt positiv utveckling i år.

– Det är kombinationen av en väldigt gynnsam svensk konjunktur och låga räntor som ligger bakom den här utvecklingen, säger Bil Swedens vice vd Ulf Perbo.

Bil Sweden noterar också toppår för produktionen av Saab- och Volvobilar. 2004 tillverkades 586.500 bilar vilket är den högsta noteringen hittills. Också Scania- och Volvolastbilar ökade till en toppnotering på 150.400 och fordonsexporten ökade under året till cirka 138 miljarder kronor. Också det en högstanotering som motsvarar över 15 procent av Sveriges totala varuexport.

Annons

Andelen dieseldrivna bilar har börjat ökat något. Under februari var andelen dieselbilar i nybilsförsäljningen 11,3 procent.

Det är ändå långt under genomsnittet inom EU där varannan ny bil som såldes under 2004 var en dieselbil.

För de omdiskuterade stadsjeeparna, SUV:arna, fortsätter försäljningen att minska i Stockholm men ökar i många glesbygdskommuner. Toppar gör västerbottniska Norsjö där över 24 procent av nybilsförsäljningen är SUV:ar.

Annons

TT

Annons