Finans Nyhet

Svenskarna bakom Unaico och Sitetalk

Publicerad

Ledningen sopar igen spåren. Strax under finns ett stort antal svenskar som vet vad det handlar om men håller skenet uppe. De har ju inte fått sina pengar. På botten finns det många som inte anar något.

You’d need at least a dozen guys.

– Jag kan bara beklaga att jag nästan gick in i det, säger en person som våren 2009 fick en central position i Unaico, men som lämnat organisationen.

– Jag blev inplacerad någonstans i nätverket. Sedan fick jag ett personligt besök. En person man träffar, en mot en. Man ser varandra i ögonen.

Annons

Från början var ledningen i Unaico noga med vilka de rekryterade. De hade lärt sig av tidigare misstag i Norge. Den här gången skulle de inte ens sälja i Norge.

Rule number one. Never work near where you live.

I dag finns ingen i ledningen kvar i Norge, enligt Unaico själva. Vd Dan Andersson är folkbokförd i Storbritannien, grundaren Jarle Thorsen på Cypern, Asien-chefen Rune Evensen i Hongkong. Unaico har ”ingen aning” om var Joo Børge Nilsen är, som haft ansvar för att förvalta pengarna.

Annons

You can’t do it alone, ya know. It takes a mob of guys like you and enough money to make ’em look good.

Tor Anders Petterøe är styrelseordförande i Towah Group Ltd och dotterbolaget Towah Sweden AB som förser medlemmar i Sitetalk med kontantkort från Mastercard. Utställande bank är brittiska Newcaslte Building Society.

Tor Anders Petterøe var med och grundade World Games Inc där 200.000 norrmän förlorade omkring 400 miljoner kronor.

Annons

Idag är han noga med att påpeka att Unaico bara är en av flera kunder hos Towah. Han kan inte dra sig till minnes att det skulle finnas några andra kunder i Skandinavien. Alla kopplingar till Unaico har han nu åtgärdat.

– Vi är inte så intresserade av vem som är ägare i Unaico, säger han.

– Men vi har en klar policy att vi inte ska delta i nätverk.

Rule number two. Don’t write anything down.

– Man gör nu allt för att göra ägarstrukturen så klar som möjligt, säger Tord Viken på Unaico.

Sedan svarar han inte längre på telefon och mejl. Tord Viken är ledningens enda kontakt med omvärlden. Några telefonnummer eller mejladresser lämnar man inte ut. En intervju är uteslutet.

Enligt Tord Viken har Unaico inte längre något att göra med företaget Enigro, som fortfarande har en mer öppen förlaga till Sitetalk ute på internet. Det är oklart när under 2010 som ägarförändringen skett.

De medlemmar Realtid.se talat med är inte oroliga för att det saknas information om bolagen och om de ansvariga personerna. De får höra att det funnits mer information på sajten, men att man varit tvungen att skydda affärshemligheter från avundsjuka konkurrenter. Unaico har ”blivit hackade väldigt mycket”.

And, for God’s sake, make sure the person you’re conning isn’t conning you.

”Säkerhet och integritet ledorden”: På Sitetalk är det inte lika enkelt som på Facebook att se vem som är vän med vem – åtminstone inte uppåt i nätverket.

Däremot är det noga definierat exakt hur mycket pengar en medlem tjänar på att de medlemmar hon rekryterat börjar betala in pengar. ”10% bonus betalas på den genererade omsättningen i det svaga benet under en vecka”, heter det i den svenska presentationen. Som mest blir det 12.500 euro i veckan.

Under hösten 2009 kom Unaico igång med en offentlig roadshow. Topparna i nätverket reste runt från stad till stad och presenterade konceptet för uppemot hundratalet personer per kväll. Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Sundsvall är avklarade, ofta med ett nytt besök efter några månader.

Unaicos vd Dan Andersson höll själv i ett möte för omkring 80 personer på Lidingö den 8 juni 2010 tillsammans med Sebastian Greenwood som presenterade sig som ”Manager” för Sitetalk. Men Sitetalk är inte ett registrerat företag i Sverige.

– Jag är inte vd. Jag är projektledare för Sitetalk. Jag är anställd av Greenwood Communications som hyrt ut mig på projektbasis. Unaico är en helt annan grej. Där är jag inte involverad, säger Sebastian Greenwood och intygar att han inte själv är medlem i nätverket.

Sebastian Greenwood är medlem i styrelsen och anställd i Greenwood Communications som använder Oriflame och andra börsjättar som referenskunder. Vd är mamma Lisa Greenwood. Hon gör klart att hon nu avslutat allt samarbete med Sitetalk. Hon svarar inte längre på telefon och mejl. Medarbetarna på pr-byrån lägger på luren när Realtid.se ringer.

Magnus Larsson har hållit roadshow i Sundsvall och Borlänge tillsammans med Lennart Bodell. De svarar inte heller på telefon. Magnus Larsson är vd för Global Network i Sverige AB som hjälper Unaico med marknadsföringen. Han sitter också i styrelsen för Tönnebro Invest AB, som lagat miljoner luncher åt svenskar som bilar till fjällen. Vd är pappa Bernt Larsson som lägger på luren när Realtid.se ringer.

På Facebook är det vanligt att den som går med börjar med att rekrytera nära familj och vänner. Så är det också med Sitetalk och Unaico på alla nivåer in nätverket. Det är gratis att gå med så många tänker ”varför inte?”. Det finns inget att förlora – förrän man väljer att köpa in sig.

Några steg under Magnus Larsson i hierarkin finns en medlem som ”investerade” i vintras.

– Jag försöker lära mig hur det fungerar, berättar medlemmen.

– Man går in och köper optioner i företaget på en intern aktiemarknad. De försöker komma in på riktiga börsen. Man tror på det. Man har lite drömmar. Man är trött på att stå och knega.

– De beräknar att de ska bli lika stora som Facebook. Om man räknar på vad Facebook är värt idag så kan man bli hur rik som helst. Det är det som de håller på och fixar, berättar en annan medlem.

Att Oriflame är värt pengar för aktieägarna beror på att många vill investera pengar i ett företag som har produkter och tjänster som kunderna behöver och betalar för.

Att Facebook är värt pengar för ägarna fastän det inte finns några produkter kanske känns mer abstrakt. Värderingen bygger på förväntan om framtida intäkter från verkliga produkter och tjänster som till exempel reklam, där Google är världsledande på internet. Utan hopp om framtida intäkter vore både Google och Facebook värdelösa.

Att Unaico är värt pengar för ägarna beror än så länge uteslutande på att medlemmarna i Sitetalk betalar in pengar till ägarna. Unaico har planer på en salva mot diabetes, en webbshop, ip-telefoni, resor, musik, film, spel, e-böcker och annat men har inte kunnat visa upp någonting alls ännu. Allt kommer ”snart”.

– Jag har inte fått ut några pengar ännu. Det är på sikt. Istället för att ha pengarna på banken. Jag tror på grejen. Det blir som det blir. Man måste chansa lite här i livet. Det är många gratismedlemmar som man rekryterat som kan gå in och handla på webbshopen som kommer att bli sedan. Det är mycket som ska bli som inte jag vet om också, säger en medlem.

Unaico hävdar att medlemmarna äger 49 procent. Det finns inget som styrker det påståendet. Däremot har myndigheter i flera länder varnat för verksamheten i hela EU. Unaico har inte bemött kritiken från myndigheterna. Unaico saknar tillstånd att förmedla finansiella tjänster i Sverige och Storbritannien.

Unaicos ledning lovar att börsnotera företaget 2012. Då ska Sitetalk ha 100 miljoner användare. De som betalar idag uppmanas att räkna på vad deras andel blir värd. Men den ”interna aktiebörsen” har lika lite att göra med en verklig marknadsplats som vilket datorspel som helst – eller som låtsaspengarna i Algas Monopol eller Linden dollars i Second Life. Det verkliga är de pengar spelarna betalar in.

Det enda sättet att få en ”investering” i Unaico att löna sig är att rekrytera fler betalande medlemmar.

Var och en som jobbat med it eller har lite datorvana ser snabbt att Sitetalk är en ofärdig community även om det är betydligt mindre amatörmässigt gjort än föregångaren Enigro Friends.

Men det gör ingenting. Unaicos ledning har lärt sig att det är lättare att sälja konceptet till människor som jobbar med något konkret långt ifrån bildskärmar och finansmarknader. Här är det många som lockas av prat om optioner, offshorebolag och globala konferenser på Maldiverna.

Fellas… last year I made three million dollars. But your 50.000 was the most fun.

Bäst respons får Sitetalk i mindre städer. Karlstad, Borlänge, Bollnäs, Söderhamn, Kilafors och Örnsköldsvik är redan avverkade.

– Det är så med nätverk. Är det något man tror på så växer det snabbt, säger en medlem.

Till slut blir Sverige för litet. Då gäller det att ha kontakter utomlands. Det har Unaico.

– Det händer mycket i Östeuropa. Polen och Slovenien är väldigt stort, och Asien, berättar en medlem.

You’re gonna get wet, might as well go swimming.

Omkring 3.000 personer, däribland många svenskar, var med när Unaico och Sitetalk höll stormöte i Budapest den 29 maj. Flera av topparna i nätverket vill idag inte kännas vid att de var med. Vissa har konkurser bakom sig. De driver idag små och medelstora företag och vill inte att deras verksamheter ska förknippas med Unaico.

Lennart Bodells bror Lars Bodell befordrades i Budapest till Director och fick som utlovat i Unaicos presentaioner ta emot en Rolexklocka inför publiken. Det framgår av ett mejl till Realtid.se.

Lars Bodell har enligt kammaråklagare Ingela Ohlén på Ekobrottsmyndigheten inte deklarerat för 3,1 miljoner kronor som han fått från ett bolag på Isle of Man. Stockholms tingsrätt tar upp målet den 1 september.

Enligt flera källor har rekryteringen i Sverige stannat av sedan först Realtid.se och därefter norska Dagens Næringsliv skrivit om Unaico. Det finns inte några fler roadshows planerade. Istället flyttar mötena in i caféer och butikslokaler – och i människors hem.

Det är ingen nackdel. Unaicos ledning har lärt sig att det är lättare att sälja konceptet till människor som jobbar med något konkret långt ifrån bildskärmar och finansmarknader. Här är det många som lockas av prat om optioner, offshorebolag och globala konferenser på Maldiverna.

De längre upp i nätverket ser till att hålla dem som börjat betala intresserade. ”BJUD IN INTRESSERADE, ENERGIRIKA OCH POSITIVA MÄNNISKOR!!”, skriver de inför mötena. Inbjudan går ut på sms, på mejl, från mun till mun.

We weren’t gonna hurt anybody. We weren’t gonna steal from anybody didn’t have it coming. And we were gonna play the game like we had nothing to lose.

Unaicos vd bjöd ett tjugotal journalister på ”champagnefrukost” på fartyget S/S Orion i Stockholm den 8 juni. Realtid.se träffade honom några timmar senare.

Dan Andersson får de enorma läderfåtöljerna i Lydmars hotellobby att se små ut.

Intill, lite i skymundan, står en ännu större man med armarna i kors. Han är öppnar inte munnen under hela intervjun.

Unaico hävdar att de inte vet vem det kan ha varit som stod där. Pr-byrån som ordnade intervjun vet inte heller vem de tagit emot. Journalister som var på ”champagnefrukosten” samma morgon lade inte märke till om han var där eller inte. Men journalister som var på Unaicos möte i Budapest berättar om samma fenomen.

Enligt Dagens Næringsliv är en av dem kampsportare, dömd i Norge för misshandel. Unaico kallar dem ”freelance big guys”.

Work smart – not hard.

Det där sista är inte ett hollywoodcitat utan devisen för Unaicos egen ”hedgefond” I-investorclub som tar hand om de pengar som medlemmarna betalar in. Medlemmar på botten sms:ar över pengar till plastkorten för topparna i nätverket som sätter in pengarna på ett bankkonto i Storbritannien. I-investorclub är delägare i lyxlägenheter nära Holmenkollen i Oslo. Vart resten av pengarna tagit vägen är oklart.

Investor warning

”Finanstilsynet (The Financial Supervisory Authority of Norway) warns against investment offers promoted by I-investorclub Ltd.

Finanstilsynet has been informed that I-investorclub Ltd. (address: Suite B, 29 Harley Street, London UK WG1 9QR) offers investment services. The company also offers services from a website www.i-investorclub.com

Finanstilsynet wishes to make it clear that I-investorclub Ltd. is not authorised to provide investment services in Norway, and therefore lacks the licence required under Norwegian law. The company is consequently not subject to Finanstilsynet’s supervisory oversight, nor has Finanstilsynet approved the services offered by the company. Finanstilsynet therefore recommends investors not to enter into agreements with or transfer assets to I-investorclub Ltd.

Finanstilsynet’s registry gives details of all companies authorised to offer investment services in Norway. A list (not complete) of companies operating in the market without a licence can be found on Finanstilsynet’s website.”

Source: The Financial Supervisory Authority of Norway.

Röster om Sitetalk och Unaico

”En laptop på mediamarkt kostar runt 4500 lappen, det tycker vi är bra. Inom kort kommer samma laptop kosta runt 2000 kr på Sitetalks sida. Men bara om du är medlem, och det är otroliga är att det är GRATIS!”

”Bli min vän på www.sitetalk.com där kan du även köpa väldigt billig elektonik senare i sommar. Tveka inte gör det nu. Skicka mig gärna ett meddelande inne på sitetalk. Välkommen till en ny busniess comunity. Byggår 2010 så allt är lågt ifrån klart.”

”Jag är en stolt nätverkare. Vem som helst, oavsett ras, kön, utbildning, sexuell läggning, tro, religion eller ingen religion alls, ADHD är en tillgång och många dyslektiker och analfabeter har starta denna business och lyckats. Det har skett så många gånger tidigare och kommer att ske igen. Då skall man vara stolt över att vara i denna business som ger människor möjligheter. Jag är det…. var det du med. Och det ENDA sättet att lyckas är genom att hjälpa andra att lyckas”

”Som ni vet är det möte på tisdag, som vanligt.”

Källa: Facebook, bloggar.

Genmäle

Realtid.se har vid flera tillfällen försökt kontakta samtliga personer i artikeln och bett ledningen i Unaico att bemöta alla uppgifter.

Strax innan publicering kommer Unaico med följande uttalande.

”Unaico och deras relaterade verksamheter går nu genom omstrukturering på alla nivån för att bemöta utmaningen med nya produkter och tjänster som ska lanseras. Tills detta är genomförd kommer vi inte svara på frågor i media om vår verksamhet.”

Strax efter publicering kommer Lisa Greenwood på Greenwood Communications med följande uttalande som svar på ett tiotal skriftliga frågor.

”Sebastian arbetar med web projekt – inte med PR. Insatsen för SiteTalk gäller projektledning/IT-konsultering. Detta inkluderar givetvis att informera i div sammanhang om hur communityn kommer att fungera.”

”Generellt har vi som policy att aldrig kommentera våra uppdragsgivare i media.”

Annons