Finans Nyhet

Svenskar backar upp ”sprituppfinnare”

Publicerad
Uppdaterad

Hon gav upp karriären i London och startade whiskeyfabrik. Sju av de 259 privata investerarna som gjorde satsningen på Shetlandsöarnas första legala sprittillverkning möjlig, är svenskar.

Olle Blomkvist

Caroline Whitfield tröttnade på sin karriär i finans- och företagsvärlden i London. Hon ville göra något annat efter en benhård karriär inom företag som Unilever, Zurich Financial Services etc. När hon arbetade med en av världens största sprittillverkare, Diageo, fick hon insyn i whiskey-och vodkabranschen. Förra året när hon väntade sitt tredje barn startade hon Blackwood Destillers på Shetlandsöarna.

För att lyckas som liten aktör är Blackwood noga med att uppfattas som innovatörer och hur man väljer ut de länder man satsar på.

– För de som bara tittar på storleken på marknader skulle Tyskland rankats högre än Sverige. Men vi uppfattar marknaden där som trögare. Vi bedömer marknader utifrån vår egen rankning i det vi kallar Blackwood Innovation Index. Indexet pekade ut USA och framför allt Kalifornien, New York och Chicago samt Sverige som de mest innovationsbenägna marknaderna, säger Caroline Whitfield, vd och grundare av Blackwood.

Annons

Hur fungerar ert index?

– Som företag är vi inte i första hand i spritbranschen utan i innovationsbranschen, som jag ser det. Och med nya produkter inom vårt område så är det bland människor som är tilltalade av förändring vi hittar våra kunder. Blackwood Innovation Index bedömer faktorer som Ipodpenetrationen, användandet av mobilt internet, förekomsten av trendiga krogar och städer med en spännande musik- och kulturscen.

I den bedömningen rankas Sverige och Island högre än till exempel Danmark. Enligt Caroline Whitfield är Danmark lite mer konservativt. De använder både egna och externa trendspanare.

Annons

Andra länder där Blackwood lanserat sina produkter är bland annat England, Irland, Sydafrika, Kanada, Japan och Australien. Nästa år ska Blackwood in på den norska marknaden. Caroline Whitfield erkänner att Norge delvis kvalar in genom närheten till Shetlandsöarna.

I måndags var det premiär i Sverige för deras Jagos Vanilla Cream. En vodka med vanlijsmak. Deras Blackwood Premium Vodka och Blackwood Dry Gin finns sedan tidigare i Sverige.

Än så länge är Jagos Vanilla Cream, liksom Blackwoods Premium Vodka och Blackwoods Dry Gin beställningsvara på Systembolaget. De första krogarna som tagit in Jagos Vanilla Cream är ställen på Söder i Stockholm. Lite ev en testverksameht, strategin är nu att erövra Stockholm via Stureplan.

Annons

– Efter jul kommer den att finnas på krogarna vid Stureplan. Det handlar inte om några ”batteriavtal” utan den kommer att stå på fina hyllan, säger deras agent, Joakim Perani, vd, vin- och spritimportören Rewine.

Caroline Whitfield satsade allt och äger 52 procent av aktierna i dag. Ledning och delar av personalen är också delägare. Riskkapitalet kommer från små men desto fler inveterare. Sammanlagt 250 privatpersoner har satsat pengar. Sju av dem är svenskar. Vilka de är vill Caroline inte avslöja.

Investeringen kan ha möjligheter att löna sig. Blackwood har hittills omsatt 35 miljoner kronor och företaget har värderats till 220 miljoner kronor.

– Vi når break even i slutet av april nästa år, säger Caroline Whitfield.

Och det är vinsten från vodkan och ginen som ska finansiera whiskeytillverkningen.

– Vår whiskeyfabrik blir klar nästa år, och den första whiskeyn måste lagras och kan börja säljas tidigast 2009 eller 2010.

Whiskeyproduktionen beräknas till 40.000 lådor per år. När tiden är mogen ska en single malt från Blackwood försöka erövra sitt rykte.

Lokal image på Shetlandsöarna

Shetlandsöarna, nordost om Skottland, har aldrig haft någon legal whiskeytillverkning tidigare. Blackwood satsar på att nå ett gott rykte lokalt. Företaget kan bli en viktig arbetsgivare på sikt, när det går trögare för fisket.

Blackwood använder mjölk från Shetlandskor i vodkan Jagos Vanilla Cream.

I den gröna Blackwoods Dry Gin används lokala örter, som Angelica Root, Wild Water Mint och Sea Pink flowers, som kryddning.

Blakwood anlitar lokala experter så att inga örter utrotas.

Drinktips

Prova Jagos Vanilla Cream till kaffet som kaffedrink.

Välkyld med krossad is.

Eller hälften Jagos och hälften Kahlúa.

”Jagos tilltalar den som vill ha något annorlunda”, menar Caroline Whitfield. Hon tycker den smakar som spetsad glass.

Joakim Perani beskriver Jagos Vanilla Cream som ”fet krämig och stark vaniljsmak med en efterklang av vodka”.

Annons