Finans Nyhet

Svenska bolag backar på topplista

Publicerad

<pufftextlänk>Svenska storföretag har tappat mark internationellt. Men de svenska verkstadsjättarna går emot trenden och har det senaste året flyttat fram sina positioner. </pufftextlänk>Anledningen? En stark industrikonjunktur och en svag krona.

Det visar tidningen Business Week senaste rankning av världens 1.200 högst värderade börsbolag.

Det har varit ett bra börsår i världen och det märks när man tittar på utvecklingen för de största börsbolagen jämfört med 2004. Det totala marknadsvärdet för bolagen på listan har vuxit med 10 procent till motsvarande 188.000 miljarder kronor.

Sammanställningen är gjord av Standard & Poor’s och inkluderar därför de bolag som finns med i dess 1.200-index.

Annons

Men de svenska bolagen på listan har inte hängt med i utvecklingen. Deras samlade börsvärde har i stället minskat med en procent sedan 2004. Det kan jämföras med Norge, där storbolagens värde har ökat med hela 78 procent.

Det största svenska bolaget på listan är telekomjätten Ericsson. Men bolaget har backat från 83:e plats 2004 till 102:e plats.

Storbanken Nordea har backat från 168:e till 209:e plats. Telia Sonera visar också ett stort tapp, från 170:e till 243:e plats. Klädjätten Hennes & Mauritz har tappat 46 placeringar till 259:e plats. Volvo backar från 345:e till 322:a plats.

Annons

Finns det då inga svenska storbolag som har klättrat på listan? Jo, verkstadsjättarna Atlas Copco, Sandvik och SKF har flyttat fram sina positioner med stöd av en stark industrikonjunktur och svag krona. Även byggjätten Skanska och sparkoncernen Skandia har avancerat på listan.

Den samlade bilden blir därmed dyster; av 19 svenska bolag på listan har 14 backat medan 5 klättrat.

Herrar på täppan är som vanligt de gigantiska amerikanska storbolagen med General Electric på oförändrad första plats. Av de tio högst värderade bolagen är 8 amerikanska. USA-bolagen har stigit med nästan 49 procent i värde sedan den förra rankningen.

Annons

En av förlorarna är Saab Automobiles moderbolag General Motors som har rasat 270 placeringar till 506:e plats. Volvo Personvagnars moderbolag Ford har tappat 215 placeringar till 406:e plats.

TT

Annons