Finans Nyhet

Svensk pokerjätte rundar monopolet

Publicerad

Svenska Ongame äger Pokerroom.com, en av världens största pokersajter. Men svenskar får inte spela på sajten.

Samtidigt som utländska spelbolag agerar aggressivt för att ta sig in på den svenska marknaden aktar sig Ongame på alla sätt för att reta upp Lotteriinspektionen.

Försöker en pokersugen person registrera sig på Pokerroom.com måste han eller hon befinna sig på en annan plats i världen än Sverige. Bland de hemländer som finns att välja mellan i registreringsformuläret är det tomt mellan Swaziland och Switzerland.

– Det är ett beslut vi fattat för att inte hamna i en gråzon i och med det oklara rättsläget. Det är helt enkelt inte värt att riskera att hamna i Lotteriinspektionens sikte, säger Patrik Selin, vd för Ongame.

Annons

Och att fuska och låtsas att man sitter i Uzbekistan fungerar inte.

– Vi har ett system som automatiskt kollar alla ip-nummer. Om numret är från Sverige säger vi nej till registreringen, säger Patrik Selin.

Ongame är ett svenskt bolag med den allra största delen av verksamheten i Sverige. Förutom dotterbolaget Pokerroom.com ingår även tre andra bolag i koncernen. Ongame Studios, som finns i Uppsala, utvecklar spel och mjukvara som säljs till bland andra Betsson och Betonbet. Poker Network säljer en pokerplattform till andra aktörer. På HoldemPoker.com kan spelare – även svenska – spela poker utan att satsa några pengar.

Annons

Men samtidigt har Ongame sett sig tvunget att anpassa sin bolagsstruktur till det svenska spelmonopolet, och lagstiftningen omkring det. Marknadsföringskontoret är förlagt till Costa Rica. Supportdelen till Sydafrika.

– Det känns lite konstigt att vi drar in skatt till svenska staten men att vi inte får någon licens här. Vi hade hellre haft kundsupporten i Sverige men placerade den i Sydafrika för att inte hamna i någon diskussion med Lotteriinspektionen, förklarar Patrik Selin.

Ongame har aldrig hört av Lotteriinspektionen och har heller aldrig sett något skäl att utmana spelmonopolet. Patrik Selin framhåller att 80 procent av kunderna finns i USA. Och med tanke på företagets tillväxt verkar det räcka bra med amerikanska pokerspelare. 2003 redovisade Ongame en vinst på 27 miljoner kronor före skatt från en omsättning på 120 miljoner kronor.

Annons

– Jag kan inte kommentera årets siffror mer än att säga att det är mycket, mycket mer än så i år, säger Patrik Selin.

Antalet anställda ökar också. Sedan förra årsskiftet har antalet anställda fördubblats från 65 till dagens 150. Och nyanställningarna fortsätter med upp till 100 nya medarbetare under 2005.

Det är inte bara Ongame som växer utan hela spelmarknaden har sett en uppgång de senaste åren. Förra året var tillväxten 600 procent, i år är siffran 150 procent och nästa år räknar Patrik Selin med en tillväxt på 100 procent.

Att poker blivit så stort beror enligt Patrik Selin på flera saker. Dels har teknikutvecklingen gjort det möjligt för spelare att spela på flera bord samtidigt. Dels är pokerturneringarna bra tv i USA.

– Massor av pengar står på spel och samtidigt som vi ser korten kan vi också se spelarna bluffa. Dessutom spelar kändisar poker, det är inne just nu, säger Patrik Selin som själv började med poker när han tillträdde som vd för ett och ett halvt år sedan.

Ongame grundades 1999 av Claes Lidell och Oscar Hörnell.

Världens största pokersajter

Partypoker är störst med 50 procent av marknaden. Därefter följer Pokerstars, ParadisePoker, Prima network och så Pokerroom som har 6 procent av marknaden.

Annons