Finans Nyhet

Sven Hagströmer: Carnegie mörkar

Publicerad

”Jag vill självklart gå till botten med det här”, säger Öresunds ordförande till Dagens Industri.

Sven Hagströmer går nu till attack mot Carnegie, som tog över inkråmet i banken efter att Finansinspektionen återkallade tillståndet för HQ Bank i höstas.

– Det är viktigt att det som hände i HQ Bank utreds så fort som möjligt så att vi så snabbt det går kan lägga det här bakom oss, säger han till Dagens Industri.

– Trots vad utredningen kan innebära så har jag verkat för att man får fram alla dokument som behövs. Jag vill självklart gå till botten med det här.

Annons

Enligt Sven Hagströmer och den nya styrelsen i HQ försvårar Carnegie medvetet utredningen genom att inte lämna ut papper till HQ:s egen utredning. Carnegie hänvisar till banksekretessen.

HQ menar att det inte handlar om något som kan skada kunderna utan bara om den felvärderade tradingverksamheten. Att Carnegie skulle samarbeta med HQ var självklart när Carnegie förhandlade om att ta över, hävdar HQ. Så är det inte längre.

– Att Carnegie inte underlättar processen i ett ansvarsärende som detta tror jag kommer att skada Carnegie, säger Sven Hagströmer.

Annons

– Jag har gjort allt jag kan för att få ut allt material, säger han.

Till saken hör att Öresund, där han själv alltså är ordförande, kontrollerar 9,9 procent av aktierna i Carnegie. Och Öresund har mer att reda ut.

Enligt DI lånade Öresund ut aktie värda värda 700 miljoner kronor till HQ Bank våren 2010. Sven Hagströmer hävdar att han inte kände till hur aktierna användes – som säkerhet för positioner i den felvärderade tradingportföljen. När lånet blev känt i oktober sa Sven Hagströmer att han skulle ta reda på mer. Men än så länge kan han inte förklara varför Öresunds aktier användes för att hjälpa HQ Bank.

Annons

Sven Hagströmer riskerar inte personligen att stämmas för vad som hände i banken. Det gör däremot bankens tidigare styrelse.

Mats Qviberg och HQ Banks tidigare ordförande Stefan Dahlbo kan stämmas på större belopp av HQ AB. Men en stämning måste godkännas av bolagsstämman i HQ. Öresund kontrollerar omkring 25 procent av aktierna i HQ. Mats Qviberg äger dessutom omkring 5 procent. Därmed kan Hagströmer och Qviberg styra vilka beslut som bolagsstämman fattar.

Annons