Finans Nyhet

Svea planerar att överklaga dom om förbud mot förseningsavgifter för krediter

Taggar i artikeln

Svea Ekonomi
Svea ekonomiSvea ekonomi
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Svea Ekonomi varnar för att förbudet mot förseningsavgifter för konsumentkrediter kan leda till dyrare krediter för alla låntagande konsumenter.

Marlene Sellebraten

Förseningsavgifter för konsumentkrediter står i strid med gällande lagar, anser Konsumentombudsmannen, KO. Patent- och marknadsdomstolen gav KO rätt i en dom i slutet av oktober där man förbjuder Svea Ekonomi att ta ut sådana avgifter. Svea planerar nu att överklaga domen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Svea menar att den typen av avgift är att betrakta som ersättning för en administrativ kostnad, inte som ett sätt att förmå gäldenären att betala en förfallen skuld.

– Vi står på konsumenternas sida och tycker att de som slarvar ska stå för de kostnader slarvet ger upphov till. Det känns orättvist att skötsamma konsumenter ska få dyrare krediter, säger Mats Ihd, Bolagsjurist på Svea Ekonomi, i en skriftlig kommentar.

Annons

Förseningsavgifter har av banker och kreditgivare regelmässigt tagits ut under minst 30 år, skriver Svea.

– Betydligt hårdare går staten fram med förseningsavgifter för exempelvis trängselskatten, där en försenad betalning av 10 kronor medför en avgift på 500 kronor, säger Mats Ihd.

”Om domen kvarstår efter överklagan kommer troligen de kostnader som sena betalare hittills fått stå för att vältras över på alla konsumenter som tar krediter, vilket innebär dyrare krediter för alla låntagande konsumenter,” heter det i pressmeddelandet.

Annons

Annons