Finans Nyhet

Svagt uppåt på Wall Street

Publicerad

Kurserna gick svagt uppåt på börserna i New York på tisdagen. Detta trots att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjde styrräntan och fortsatte att peka på ett ökat inflationstryck.

Dow Jones industriindex gick till slut upp med knappt mätbara 0,05 procent till 10.257,0, medan Nasdaqs kompositindex gick upp med 0,2 procent till 1.933,1.

Fed höjde som väntat styrräntan med 0,25 procentenheter till tre procent, vilket i kombination med tal om tecken på ökat inflationstryck lyfte både räntan och dollarn, medan börskurserna vek av nedåt. Men därefter var utvecklingen skakig och vid stängning hade både räntan och dollarn sjunkit tillbaka, medan börskurserna vände upp på plus igen.

Energiaktier drog nedåt, medan råvaruaktier drog uppåt enligt Standard & Poor’s branschindex.

Annons

Tyco International rasade med 6,7 procent sedan det skandalomsusade konglomeratet sänkt sin vinstprognos för räkenskapsåret som avslutas i september.

Fordonskoncernen General Motors (GM) steg med 2,2 procent efter en höjning av de globala produktionsmålen för årets andra kvartal. Konkurrenten Ford lyfte samtidigt med 2,7 procent.

Kraftföretaget TXU föll med 5,4 procent på ett sänkt investeringsbetyg från Merrill Lynch.

Annons

Dollarn slutade på 7:14 kronor, medan euron stannade på 9:20 kronor. Samtidigt hade räntan på USA:s tioåriga statsobligation, efter en berg- och dalbana, landat på en nedgång på två punkter till 4,18 procent.

Utvecklingen för de svenska depåbevisen var blandad. Lastbilstillverkaren Volvo tappade 1:65 kronor eller 0,6 procent jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen. Samtidigt steg telekomtillverkaren Ericsson med åtta öre eller 0,4 procent.

TT

Annons

Annons