Finans Nyhet

Susanne Thörnberg

Publicerad

…driver festarrangörbyrån Planera tillsammans med kollegan Gunilla. Att vara anställd istället för att driva eget är inget alternativ för Susanne.

Susanne skrev redan som tonåring ned vad hon skulle göra som vuxen. Först och främst skulle hon ha ett eget företag, sedan skulle det vara med inriktning på mat och dekoration. Nu vid 33 års ålder står hon där med sin egen festarrangörbyrå Planera. Hon är noga med att kalla företaget för festarrangörbyrå och inte eventbyrå.

– Alla kallar sig ju eventbyrå nu för tiden. Det vi gör är ju att arrangera fester, då tycker jag att man ska kalla sig för det.

Susanne var tjejen som satt i elevrådet och ordnade alla skolfester. Därför är det kanske inte så konstigt att hon är i den bransch hon är, men vägen dit var ändå inte spikrak.

Annons

Efter skolan började Susanne plugga till massör.

– Jag insåg ganska snabbt att det där inte alls var min grej. Jag hann med att jobba som massör ett par månader efter utbildningen innan jag hoppade av och gav mig in i resebranschen istället.

Susannes karriär som resebokare blev inte särskilt långvarig heller. Hela tiden hade hon i bakhuvudet att det var något annat hon ville syssla med. 1992 bestämde hon sig att förverkliga sin dröm och bli festarrangör.

Annons

–Jag började skriva brev till en massa festarrangörer och fick napp på en av de större byråerna i stan.

Susanne steg snabbt i rang från deltidsanställd servitris till delägare av byrån.

Hur lyckades du med det?

Annons

– Tjaa…jag blev helt enkelt tillfrågad. Jag hade väl visat framfötterna antar jag. Det är så svårt att peka på någon enskild förklaring till varför man lyckas inom det här yrket. Det ringer folk stup i kvarten och frågar om råd, och jag tycker det är jättesvårt att ge något bra svar. Det handlar nog mest om att ha den rätta känslan för service – man måste brinna för att fixa och trixa.

1997 bröt sig Susanne och väninnan Gunilla ut och startade sin egen byrå, Planera. Idag har de sex heltidsanställda och ett fyrtiotal deltidsanställda som jobbar ute på fältet med att arrangera alla tillställningar.

Hur ser framtiden ut?

– Jag tror att vi kommer att behålla storleken på företaget ett tag framöver. Vi gjorde ett försök att expandera för ett par år sedan, men så kom lågkonjunkturen och vi fick dra ner igen. Därför är vi lite försiktiga nu, men vi harhemliga planer som jag inte tänker berätta om, säger Susanne med ett finurligt leende.

Vilken är den roligaste festen som ni arrangerat?

– Det måste ha varit Studio 54-festen. Det var helläckert. Vi hade tagit dit vita hästar och ordnade med en massa glitter och glamour.

Annons