Finans Nyhet

Striden om danska Elsam inte över

Publicerad

Kampen om det danska elbolaget Elsam fortsätter. På måndagen ska svenska Vattenfalls ledning försöka bringa ordning i juridiken.

Statliga Vattenfall kom i fredags över drygt 35 procent av aktierna i det danska statliga elbolaget Elsam. Men danska, likaledes statliga, bolaget Dong kontrade och skaffade sig, enligt medieuppgifter, egen majoritet i Elsam. Hur detta påverkar Vattenfalls planer är osäkert.

– Vi kan inte kommentera utvecklingen utan att själva ha fått någon bekräftelse på Dongs affärer. Vi vet bara var vi står, säger Vattenfalls presschef Martin May till TT på söndagen.

Vattenfalls köp i fredags ger bolaget möjlighet att blockera alla viktiga strategiska beslut, inklusive en eventuell fusion.

Annons

Men samtidigt lade alltså olje- och naturgaskoncernen Dong, som sedan tidigare äger 24 procent av aktierna i Elsam, ett nytt bud till Elsams övriga ägare. Enligt Dong handlar budet om att säkra att inte fler Elsam-ägare väljer att sälja till Vattenfall och att om möjligt rädda tidigare fusionsplaner.

Till nyhetsbyrån Reuters uppgav källor med insyn i affären att Dong i och med fredagens bud mer än fördubblat sin ägarpost till över 50 procent av Elsam-aktierna.

Martin May säger till TT att Vattenfall nu vill kontrollera alla fakta och den juridiska processen innan några nya beslut kan tas.

Annons

– Men för tillfället är inte vår position förändrad.

Danmarks finansminister, Thor Pedersen från det liberala Venstre, uttryckte på fredagen att han utgår från att avtalet om en fusion mellan Dong och Elsam fortfarande gäller.

Med sitt sockrade bud fick Vattenfall tidigare i veckan med sig över en tredjedel av ägarna i Elsam i en omröstning där den föreslagna fusionen med Dong avvisades.

Annons

Kampen handlar också om möjligheten att behålla en stor energiaktör i Norden och att förhindra att exempelvis den tyska energijätten Eon från att få i stort sett monopol.

– En Elsam-Dong-Vattenfallösning med en tredjedel till var och en är en otroligt stark lösning. Om det slutar med ett rent Dongövertagande är skräckscenariot en försäljning till Eon, säger Henry Lei Jacobsen, vd i Elro i Rander, som äger tre procent av Elsamaktierna.

TT

Annons