Emissioner & IPONyhet

Största noteringen i Europa på 10 år

Största noteringen på 10 år väntar på Londonbörsen på måndag.
Publicerad
Uppdaterad

Nästa vecka kommer den största noteringen i Europa på ett årtionde att ske på Londonbörsen. Detta efter att GlaxoSmithKline-investerare röstat för att dela upp dess nybildade konsumenthälsoenhet Haleon.

Thomas Helsing

Det var i onsdags som omröstningen skedde där 99,8 procent röstade för en delning. Det innebär att den största noteringen på 10 år i Europa kommer att äga rum på Londonbörsen nu på måndag. Det förväntas söka en värdering på cirka 45 miljarder pund, uppger Investment Week. 

Trots att en överväldigande majoritet av aktieägarna röstade för delningen så har läkemedelsjättens aktiekurs sjunkit något sedan i onsdags. När de nya aktierna prissätts på söndag så blir det avhängigt GSK-aktiekursen vid stängning idag den 15 juli.

GSK planerar att behålla cirka 14 procent av aktierna och planerar att sälja av dem över tid. Samma plan har Pfizer som äger 32 procent av aktierna. Investment Week påpekar dock att inget av bolagen får börja sälja av aktier förrän i november.

Annons

– Tanken bakom uppdelningen är att värdet ska låsas upp i båda företagen, men GSK skickar iväg en betydande mängd av sitt stora skuldberg till Haleon, vilket tros uppgå till cirka 10 miljarder pund, sa Susannah Streeter, senior investerings- och marknadsanalytiker på Hargreaves Lansdown.

– En mer fokuserad konsumentverksamhet kommer att hjälpa till att öka försäljningen och det kan öka marginalerna när produktionskostnaderna för forskning och utveckling är täckta, förklarade Susannah Streeter.

Hon sa också att målet är att en större andel av varje ytterligare såld vara ska falla igenom till vinst och att prishöjningar ska gå igenom från förra året. Något hon trodde skulle hjälpa till.

Annons
Annons