Finans Nyhet

Stormen dyr för försäkringsbolag

Publicerad

Tre strömlösa dygn ger 6 000 kronors avdrag på elräkningen för Vattenfalls kunder. De stora elbolagen kompenserar efter helgens stormoväder. Och anspråken strömmar in till försäkringsbolagen – bara hos Länsförsäkringar i Skåne kan det handla om uppemot 300 miljoner kronor.

På måndagen var det för tidigt att säga hur stora summor den materiella förödelsen kommer att kosta försäkringsbolagen, allt hade bara börjat.

– Men jag tror att vi till slut kan hamna på 200-300 miljoner kronor. Här är det så pass stora skador. Det är skog, ekonomibyggnader, villor – ja, det är allt, säger Hans Frank, skadechef hos Länsförsäkringar i Skåne.

Hos ett annat bolag, Trygg Hansa, hade man på måndagen fått in drygt 600 skadeanmälningar från de stormdrabbade områdena i Sverige.

Annons

– Det är skador för preliminärt åtta, nio miljoner kronor. Men det här tickar på för fullt. Det är bara början, sade Mats Holmberg, pressansvarig på Trygg Hansa.

Hur mycket notan kan sluta på är för tidigt att säga.

– I det här läget kan det bara bli ren spekulation. Men vi vet ju att vid en storm 1999 uppgick skadorna för vår del till närmare 100 miljoner kronor, förklarar Mats Holmberg.

Annons

Vilken typ av skador har ni hittills fått in anmälningar om?

– Det är mycket av det som man har sett bilder på – träd som fallit på bilar, och tak som helt eller delvis har blåst av.

Även elbolagen har kostnader utöver det som ovädret direkt orsakade. Det gäller elavbrottsersättningarna, som är utformade på varierande sätt.

Annons

Fortum och Sydkraft drar av på den fasta nätavgiften på kommande fakturor. Ett avbrott som varar mer än 24 timmar ger en reduktion motsvarande tre månaders avgift. Varar felet mer än 48 timmar är det för sex månader, och för kunder som är strömlösa i mer än 72 timmar dras ett års nätavgift av.

Vattenfall tillämpar en annan princip. Där dras 1 000 kronor av efter det första strömlösa dygnet. Den som fortfarande saknar ström efter två dygn får ytterligare 2 000 kronor. Efter tre dygn blir det ytterligare 3 000 kronor. Totalt kan det alltså bli 6 000 kronor.

TT

Annons