Finans Nyhet

Storbråk om Spendrups- arvtagarens Lidingövilla

Publicerad
Uppdaterad

Villan har varken fönster eller värme. Nu kräver Fredrik Spendrup en kvarts miljon från byggbolaget. Det rekonstruerade bolaget kräver i sin tur skadestånd av Fredrik Spendrup.

Sara Johansson

Avtalsbrott och obetalda fakturor. Pajkastningen är i gång.

Det infekterade bråket handlar om att Fredrik Spendrup vägrat betala för entreprenörsarbeten som har gjorts på hans fastighet på Lidingö. Fredrik Spendrup hävdar i sin tur att byggbolaget har saltat fakturorna.

I en färsk stämning kräver nu byggbolaget, Pabart AB, Fredrik Spendrup på 760.000 kronor samt rättegångskostnader.

Annons

Byggbolaget skriver att man har påmint Fredrik Spendrup vid ett flertal tillfällen, men att han ändå inte har betalat fakturorna. När de första fakturorna inte betalades lät byggbolaget arbetet stå still. Fredrik Spendrup vägrade betala fakturorna och menade att dessa inte motsvarade det arbete som har utförts.

Fredrik Spendrup skriver, via sitt ombud Henrik Wollsén från advokatbyrån DLA Nordic, att byggbolaget har begått ett avtalsbrott när det avslutade sitt arbete.

I dag står villan på Lidingö utan värme och fönster. Det är därför bråttom att få dit ett nytt bolag som kan rädda fastigheten från skador samt få igång värmen på undervåningen och montera fönster, uppger Fredrik Spendrup.

Annons

Han kräver nu en kvarts miljon av byggbolaget för att kostnaderna blir högre än vad som var planerat samt för de skador som har uppstått.

Byggbolaget skriver att man har drabbats hårt av bråket som har pågått sedan våren 2010. Byggbolaget, som förväntat sig 4,2 miljoner kronor för hela arbetet, har inte kunnat betala underleverantörerna för jobbet. Och för en månad sedan påbörjades en företagsrekonstruktion av bolaget.

Byggbolaget hotar även med att Fredrik Spendrup kommer att krävas på ännu mer pengar i form av ett skadestånd.

Annons

Om den här tvisten har varit en bidragande faktor till bolagsrekonstruktionen framgår inte av stämningsansökan.

Realtid.se har sökt Fredrik Spendrups ombud Henrik Wollsén på advokatbyrån DLA Nordic samt byggbolaget Pabart AB:s ombud Peter Landgren och Caroline-Olivia Elgán från advokatbyrån Attorney.

I vår tar Fredrik Spendrup över familjeimperiet, Spendrups bryggeri AB, som fjärde generationen i familjen. Bolaget omsätter cirka 2,7 miljarder kronor.

Om Fredrik Spendrup

• Fredrik Spendrups farfars far Louis Spendrup köpte Grängesbergs Bryggeri 1923 och 1976 tog bröderna Jens och Ulf över företaget.

• Från och med den 5 maj får Fredrik Spendrup styra det familjeägda dryckesföretaget Spendrups som vd och efterträder sin far, Jens Spendrup. Han har varit företagets vd i 34 år.

• Fredrik Spendrup har arbetat inom Spendrups sedan 1994 och ingår idag i företagets ledningsgrupp.

Annons