Finans Nyhet

Storbankerna slipper kreditsmäll

Publicerad

Varken Handelsbanken eller Swedbank har förlorat några pengar på den kraschande Amagerbanken.

Storbankerna skyndar sig nu att distansera sig från konkursade danska Amagerbanken.

Handelsbanken och Swedbank meddelar att de inte har någon exponering mot danska Amagerbanken, som har begärts i konkurs. Amagerbanken har nu tagits över av danska statens stödbolag för krisbanker, Finansiel stabilitet.

Även Danske Bank och Nordea har ”väldigt lite exponering” mot Amagerbank, rapporterar Reuters.

Annons

På Stockholmsbörsen verkade man inte heller se någon risk för att Amager-konkursen skulle smitta av sig på de svenska bankerna. Alla fyra svenska storbanker steg i veckans inledande handel med SEB i täten.

På Köpenhamnsbörsen syntes dock tecken på en viss bankoro, med kursfall på cirka 1 procent för Danske Bank och Jyske Bank.

En stor smäll från konkursen väntas dock slå mot danska staten, som ställt ut garantier för cirka 13,5 miljarder danska kronor till Amagerbank under krisåren. Niels Heering, ordförande i Amagerbank, beräknar att staten kommer förlora omkring 40 procent av de garantier som utfärdas.

Annons

Amager har vid flera tillfällen tidigare varit nära konkurs, men alltid räddats i sista stund. Bland annat har miljardären Karsten Ree två gånger skjutit till 800 miljoner danska kronor.

Annons