Finans Nyhet

Storbanker involverade i SL:s aggressiva skatteplanering

Publicerad
Uppdaterad

Storbanker involverade i SL:s aggressiva skatteplanering, Tokyobörsen öppnade ned, Apple tappar motsvarande tre H&M och Svenska bankchefer spår vikande konjunktur. Det är några av rubrikerna på fredagsmorgonen. 

Rakel Lennartsson

Storbanker involverade i SL:s aggressiva skatteplanering
Skatt Ett stort antal tunnelbanevagnar i Stockholms kollektivtrafik har dubbla ägare och ingen av dem är SL, som bär ansvaret. Ägarstrukturen tycks vara riggad för att undvika skatt.
Det är Svenska Dagbladet som avslöjar upplägget. 
“Än i dag rullar 134 moderna vagnar i trafik i samma avancerade utländska skatteupplägg”, skriver tidningen. 
Enligt tidningen är Handelsbanken Finans involverad. Advokatbyrån Hannes Snellman ska också ha gett SL rådet att belägga affärerna med sekretess.

Tokyobörsen öppnade ned – Japans problem är vårt
Börs Tokyobörsen har öppnat igen för första gången efter årsskiftet. Nikkei 225 var ned 2,8 procent på fredagsmorgonen, kl 06 svensk tid. Det gör att Tokyo står ut denna morgon när börserna i övriga Asien är upp. 
Viktor Munkhammar skriver i en analys i Di att Japans problem är högintressanta för Europa, för tids nog kommer de hit. Japans ekonomi går bättre än på länge, men världskonjunkturen är på väg ned och den japanska demografin är landets stora utmaning. Invandring är lösningen, skriver Di, och det slutna landet har börjat öppna sig.

Apple tappar motsvarande tre H&M
Börs “Aktien mosad” dundrar Di på ettan och tankarna går osökt till äppelmos. Aktien sjönk med 10 procent under gårdagen, i reda pengar motsvarar det mer än 650 miljarder kronor, skriver Omni som jämför det med H&M:s börsvärde och konstaterar att Apples tapp motsvarar tre H&M. Jämfört med Apples toppnotering för tre år sedan har aktien rasat 40 procent. 
Apple skyller på Kina, skriver Di och konstaterar att företaget har egna problem. Oavsett orsakerna påverkas svenska sparare främst genom pensionsfondernas stor innehav.

Annons

Tusental rättsprocesser utkräver klimatansvar
Juridik Det är finansanalytikerna Sony Kapoor som har sammanställt uppgifter om pågående rättegångar runtom i världen där privatpersoner eller organisationer gått samman för att ställa företag eller stater till ansvar för klimatpåverkan. Sammanlagt rör det sig om tusen processer, berättar SvD.
Hittills har framgångarna varit små, men Sony Kapoor jämför det med liknande aktioner mot tobaksindustrin som slutligen ledde till att tobaksbolagen 1998 gick med på att betala 206 miljarder dollar under 25 år i ersättning till 46 amerikanska delstater. 

Svenska bankchefer spår vikande konjunktur
Konjunktur En majoritet av Sveriges bankkontorschefer tror att konjunkturen försvagas under 2019. Det framgår av en undersökning bland 150 bankkontorschefer som genomförs på uppdrag av Almi.
Två av tre bankkontorschefer tror att konjunkturen försvagas på ett års sikt. Det är en markant ökning jämfört med förgående mätning som genomfördes i september, skrover Almni i ett pressmeddelande.

Annons