Finans Nyhet

Stockholmsbörsen är sämst i Norden

Publicerad

<pufftextlänk>Stockholmsbörsen går mot ett av sina bästa år i modern tid.</pufftextlänk> Uppgången sedan årsskiftet är 29 procent. Ändå ser Stockholmsbörsen ut att få stryk av sina nordiska småsyskon.

Om december blir en bra börsmånad finns det en god chans att 2005 blir det bästa börsåret sedan rekordåret 1999, då börsen ”tokrusade” 66 procent. Vad som hände sedan minns alla aktieplacerare, tre magra år följde med fallande kurser. För två år sedan vände det och Sax-index steg med 30 procent.

Årets starka uppgång kommer som en överraskning för många bedömare. Men börsföretagen har visat vinstökningar som i många fall överträffat förväntningarna. De låga räntorna gör samtidigt aktier mer attraktiva jämfört med räntepapper. Till det kommer kronans försvagning som gynnar de exportinriktade bolagen på börsen.

Men Stockholmsbörsen får se sig frånåkt av de övriga nordiska börserna. Bäst har den lilla Islandsbörsen gått, upp 58 procent. Oslobörsen har hittills i år klättrat 50 procent med stöd av det höga oljepriset. Men även Köpenhamnsbörsen är bättre med en uppgång på 34 procent. Däremot är det stenhårt mellan Stockholmsbörsen och Helsingforsbörsen. I skrivande stund har Helsingforsbörsens OMXH-index stigit med 30 procent medan OMXS-index har gått upp 29 procent.

Annons

Rör vi oss utanför Norden ser det bättre ut. Bland de större Europabörserna får Stockholmsbörsen stryk av Zürichbörsen som är upp 35 procent. Men de tre stora, London, Frankfurt och Paris, får se sig slagna av Stockholm. Europabörserna har dock överlag gått bra i år.

2005 blir också året då Tokyobörsen kom igen. Nikkei 225-index har hittills stigit med 32 procent och nådde för drygt en vecka sedan den högsta nivån på fem år.

Men de amerikanska börserna står nästan och stampar jämfört med årsskiftet; New Yorkbörsen har stigit med knappt 1 procent och Nasdaq med 3,9 procent.

Annons

Moskvabörsen har haft ett mycket starkt år, RTS-index är upp 80 procent, och placerar sig därmed bland de hetaste börserna i världen. Kairobörsen är värst – plus 115 procent.

TT

Annons