Finans Nyhet

Stefan Dahlbo har delgetts misstanke om brott

Publicerad
Uppdaterad

Ekobrottsmyndigheten misstänker honom för grovt svindleri, grovt bokföringsbrott samt grov trolöshet mot huvudman i målet som rör HQ-härvan.

Sara Johansson

Statsåklagare Berndt Berger vid Ekobrottsmyndigheten har under ett förhör med den tidigare HQ-ordföranden delgett honom misstanke om brott, uppger Dagens Industri.

Förhöret hölls för två veckor sedan. Men varken den brottsmisstänkte Stefan Dahlbo eller åklagare Berndt Berger vill kommentera uppgifterna för tidningen.

Misstankarna rör alltså grovt svindleri, grovt bokföringsbrott samt grov trolöshet mot huvudman i målet som rör HQ-härvan.

Annons

På EBM arbetar cirka fem personer med förundersökningen och Stefan Dahlbo är den första i raden av de elva tidigare styrelseledamöterna i HQ att förhöras samt delges misstanke, enligt DI.

De tre brottsmisstankarna kan ge upp till sex års fängelse.

Stefan Dahlbo var inte bara ordförande i HQ Bank, han var även ledamot i moderbolaget samt vdi storägaren Öresund.

Annons

Det centrala i utredningen är vem eller vilka som har haft inblick i HQ Investment Bankings tradingportfölj som enligt misstankarna ska ha varit övervärderad med 300 miljoner kronor.

När det gäller åtalspunkten trolöshet mot huvudman rör det utdelningarna från HQ på totalt 167 miljoner kronor. Vilka kände till tradingförlusterna och vilka var med och föreslog om utdelning.

Annons