Finans Nyhet

Staffan Dahlgren

Publicerad

…Realtid.se:s egen vinexpert står på centralstationen i Oslo och funderar på varför norrmännen dricker så mycket cognac.

Tjena Staffan! Var i världen befinner du dig i dag?

– Just nu står jag på tågstationen i Oslo och väntar på tåget hem till Sverige.

Vad går hem i Norge?

Annons

– Lustigt nog så är cognac väldigt stort här. I Norge dricks mest cognac per capita i hela världen. I Sverige drycker vi ju bara cognac till kaffet. Normännen nöjer sig inte med det utan fortsätter att dricka cognac precis som vi tar en öl i baren. Varför det är så vet jag inte riktigt, en del säger att det har med vädret att göra.

Är det inte för att de är så rika som de kan göra det?

– Det kan säkert ha något att göra med det.

Annons

Vad dricker de då för märken?

– Självklart dricker de sina egna märken Bache Gabrielsen och Braastad. Något annat vore naturligtvis helt tänkbart för de patriotiska norrmännen. De kostar 259 respektive 249
kronor på systemet.

Är det någon ny fluga att dricka cognac i Norge?

Annons

– Inte alls det är en gammal tradition. Fråga mig inte varifrån den kommer.

Vad skulle du själv vilja rekommendera?

– En Delamain är ju inte helt fel. Det är en av de mer välrenommerade vinhusen i landskapet Cognac där all riktig cognac kommer ifrån. Delamain har en lång historia och daterar ända tillbaka till 1759. På System bolaget finns Delamain XO Trio för 724 kronor.

Om vi ska vara lika patriotiska som norrmännen, vad blir det då?

– Naturligtvis Grönstedt för 249 kronor.

Hur avnjuter man en cognac bäst?

–Beror på cognacen. De enklare varianterna är ganska druviga passar bäst i drinkar eller till matlagning. I en bättre cognac som lagrats träder andra aromer som kaffe, choklad och frukt fram. Dessa dricks som de är, men alltid i ett kupat glas. Det lyfter fram dofterna, vilka jag tycker utgör halva nöjet med en cognac.

Annons