Finans Nyhet

Staffan Dahlgren

Publicerad

… Realtid.se:s egen vinexpert rekommenderar i dag eleganta mysviner.

Tjena Staffan! Hur är läget en sådan här blåsig höstdag?

– Just nu känner jag mig lite sträv i munnen efter att ha provat 40 italienska viner, men annars är det helt ok – lite blåsigt som du själv påpekade.

När det är så här blåsigt vill man ju gärna bara krypa in i hemmets trygga vrå, eller sitta framför brasan och värma sig. Har du något bra vin som passar för ett sådant tillfälle?

Annons

– Klart jag har! Då tycker jag att man ska testa en Amarone. Det är en särskild vintyp från Valpolicella. Där torkas druvorna innan de ska jäsas, vilket gör vinet mustigt, högalkoholhaltigt och kraftfullt. Det är en exklusiv metod att framställa vin, men väl värt sitt pris. Vinerna passar både till kraftiga kötträtter och till ost. Men det går lika bra att avnjuta helt för sig eller med en bit mörk bitter choklad.

Har du några exempel?

– Ett som är mycket prisvärt är Domini Veneti Amarone, årgång 2000. Samtidigt som det är kraftigt har det en sötma och generositet som gör det lämpat att drickas för sig. Vinet kostar 179 kronor på systemet. Ett annat lite dyrare är Corte Giara Amarone från 2001 som kostar 199 kronor. En aning elegantare och utmärkt till en bit vällagad ost. Båda vinerna passar dessutom bra till vilt och går bra att lagra. Kan därför vara bra som presenter där man är bortbjuden

Annons

Annons