Finans Nyhet

Staffan Dahlgren

Publicerad

”Hej, är Petter där?”, undrade Realtid.se:s vinkännare. Men den här veckan är Petter i Spanien. Kan du tipsa oss om några spanska favoriter vi kan trösta oss med här i höst-Sverige under tiden som han får njuta av solen och spansk mat?

– Ja, visst. Jag står på Systembolaget på Regeringsgatan, så det blir lätt. Spanien, då är det tapas och pata negra som gäller?

Det kan man nog tänka sig…

– Då blir det sherry, det får man inte missa. En Lustau Jarana funkar jättebra till tapas. Den är en torr, fräsch och lite salt sherry. Mmm, man blir törstig bara man tänker på det.

Annons

Och om vi tröstar oss med paella då, vad ska vi ha till den?

– Då tycker jag man ska titta på rött vin, om det ska vara till klassikern med kyckling. Är det skaldjurs paella så ska man väl ha vitt, men Spanien är inte kända för vitt. Så jag tycker vi ska gå till något nytt spännande till paellan istället.

– Nu går jag här genom raderna av gott vin till det rimliga prissegmentet. Paella är ju vardagsmat så vi ska ha ett folkligt vin… Här, Raimats Cabernet Sauvignon för 92 spänn känns aktuellt med en ny fräsch design och upphettad kvalitet.

Annons

Något annat?

– Finca Antigua Cabernet för 80 spänn. Det representerar det moderna Spanien och inte det gamla smutsiga vaniljsmaken där den trötta Rioja-stilen har fått alltför stort utrymme. Det här är det moderna fruktdrivna Spanien med bra färg och mycket färsk frukt.

Vad ska du själv köpa på Systemet i dag?

Annons

– Jag ser mig omkring lite men just nu sitter jag här och spanar på en Beringer Founders Estate Pinot Noir från 2003. Pinot noir blev ju väldigt inne efter filmen Sideways och den här är jäkligt trevlig. Och bara för 105 spänn, det är ju närmare ett fynd!

Tack för tipsen, nu har vi ju många tips på tröstviner!

– Tack själv, trevlig helg!

Annons