Finans Nyhet

Staffan Dahlgren

Publicerad

… Realtid.se:s egen vinexpert är förkyld och längtar till sommaren. Därför rekommenderar han vita viner idag.

Välkommen hem från Sydafrika, hur har du haft det?

– Jag har haft det jättebra där nere, men nu sitter jag på kontoret och känner mig lite förkyld. Måste vara något jag fick på planet hem.

Vad har du för dig nu då?

Annons

– Nu arbetar vi för fullt med att komma in med nya produkter till Systembolagets nya listning. Det handlar om att göra lite småjusteringar i priserna och även i produkterna. Eftersom vi är stora inköpare och har ett nära samarbete med producenterna kan vi efterfråga lite mer av en viss druva till exempel.

Vad tycker du att vi ska tipsa våra läsare om i dag?

– Efter att ha varit nere i Sydafrika och kommit hem till den här kylan i Sverige så skulle jag vilja drömma mig bort till sommaren. Därför tänkte jag att vi skulle rekommendera vita viner i dag. I allmänhet tycker jag att vi dricker för lite vita viner under vinterhalvåret.

Annons

Hur pass säsongsberoende är det med röda och vita viner?

– Det varierar nog. För tio år sedan dracks det mer vitt vin året om, men nu är vi inne i en allmän rödvinsperiod och då dricker folk inte alls mycket vita viner, särskilt inte på vintern. Men jag tror det kan vara bra att glömma vintern ett tag, äta lite goda musslor och andra skaldjur, kanske grilla lite pilgrimsmusslor och ta ett glas friskt vitt vin till.

Har du något speciellt i åtanke?

Annons

– Jag tänkte faktiskt lyfta fram några exempel ur Systemets tillfälliga sortiment, det är deras senaste giv att ge ut lite mindre upplagor för en kortare tid. Ett bra exempel är en Riesling som heter Ürziger Würzgarten från 1989 för 99 kronor. Det är en Riesling Spätlese, vilket betyder att duvorna är plockade sent. Något som gör vinet halvtorrt, på gränsen till sött. Vinet är inte heller lagrat på ekfat vilket gör det aningen friskare och passar därmed perfekt till skaldjur.

Om man vill äta annat än skaldjur har du något mer bra vintips då?

– Visst, återigen från systemets tillfälliga sortiment kan jag rekommendera en australiensare som heter Tempus Two från 2002. Det är en lite stöddigare Chardonnay för 79 kronor – ett riktigt fynd tycker jag. Vinet är lagrat på ekfat, och jämfört med Rieslingen är det lite mer krut i det. Passar bra till kyckling, tapas eller kallskuret.

OK Staffan! Det låter bra, vi hörs nästa vecka!

– Hej då!

Om Staffan

• Yrke: Affärschef för vin och sprit på Arvid Nordquist

• Ålder: 29

• Civilstånd: Gift och äger katt

• Gillar: klättra i berg

• Bästa berg: Kebnekaise

Annons