Finans Nyhet

Staffan Dahlgren

Publicerad

… Realtid.se:s egen vinexpert avlägger rapport från Sydafrika. I dag tipsar han om vad som kan vara lämpligt att dricka till sushi.

Tjena Staffan! Hur har du det nere i Sydafrika?

– Tja du, ömsom vin ömsom vatten. Jag får ju prova lite nya viner och det är ju inte så illa. Sen får jag även sitta i långa möten, vilket är mindre kul.

Hur var brayen (sydafrikansk BBQ)?

Annons

– Helt underbar som alltid. Det där med att grilla kött är något de är bra på här nere.

För att byta ämne helt så kan jag berätta att jag ska på yasuragi (japansk bad) i helgen. Där erbjuds det lite olika aktiviteter. Bland annat ska jag gå i sushiskola och då undrar jag naturligtvis vad jag ska dricka till sushin?

– Traditionellt sett så dricker man ju saké, det japanska risbrännvinet. Egentligen ska det serveras kroppstempererat, det vill säga 37 grader, men den yngre generationen, inklusive jag själv, drycker den hellre kylskåpskall.

Annons

Om man inte vill vara så traditionell vad blir det då?

– Då kan man ju alltid ta en japansk öl, till exempel Kirin. Den är frisk och har mindre beska i sig vilket gör att den passar bra till den friska sushin.

Om man vill ha vin istället?

Annons

– Då finns det bra alternativ för dem med. En sauvignon blanc passar alldeles utmärkt till sushi. Den är inte lagrad på ekfat vilket gör att den inte får de smöriga aromerna som eken framhäver. Istället blir den frisk och med en ton av citrus och mineral.

Har du något bra exempel?

– Visst har jag det. Pouylli-Fumé från Pascal Jolivet är ett utmärkt franskt alternativ, 159 kronor. Det är ju i Frankrike som druvan har sitt ursprung, fast idag odlas den i hela världen. En stor producent av sauvignon blanc är även Nya Zeeland och specifikt Marlborough-regionen. Därifrån kommer Stoneleigh som är ett annat gott alternativ. Priset är 104 kronor på systemet.

Tack ska du ha, så hörs vi när du kommer tillbaka från Sydafrika.

– Det gör vi, ha det gött.

Om Staffan Dahlgren

• Yrke: Affärschef för vin och sprit på Arvid Nordquist

• Ålder: 29

• Civilstånd: Gift och äger katt

• Gillar: klättra i berg

• Bästa berg: Kebnekaise

Annons