Finans Nyhet

Spela om pengar på fiktiva matcher

Publicerad

<pufftextlänk>Fotbollsspelet Hattrick har 800.000 medlemmar som alla ansvarar för var sitt fiktivt fotbollslag.</pufftextlänk> Hittills har det mest varit en lek, men nu är det möjligt att spela om pengar på matcher mellan fiktiva lag.

Fotbollsspelet Hattrick, med 800.000 medlemmar, är en av de största svenska hemsidorna på internet. Grundidén är enkel: var tränare för ett fiktivt fotbollslag, för det genom seriesystemet och konkurrera med användare från hela världen.

Det började som ett hobbyprojekt, startat av Björn Holmer. År 2000 när Holmers vänner Johan Gustafsson och Daniel Abrahamsson erbjöd sin hjälp startades bolaget Extralives. Sex år senare är 15 personer anställda på bolaget, som nu heter Hattrick Ltd och drivs från Storbritannien.

Att delta i spelet är gratis, intäkterna kommer istället nästan uteslutande från tilläggstjänster.

Annons

Hattrick har sedan tidigare haft samarbeten med Intel och Expekt.com, men det samarbete som nu inleds, med nystartade spelbolaget 3Bwin, är det mest fördjupade hittills. Hattrick kommer att lansera ett eget stryktips, med pengar i potten.

Hattricks Johan Gustafsson tror inte att det är någon risk med uppgjorda matcher.

– Eftersom det är 13 matcher på kupongen är det ingen större risk. Det är inte spel på individuella matcher, säger Gustafsson till Realtid.se.

Annons

Kommer ni att satsa mer på samarbeten med andra företag nu?

– Det är klart att det finns flera bra grejor som vi kan göra med större företag, men det är inte vår huvudprioritet. Vi är kända för att vara ganska lågexploaterad sajt och det kommer vi att fortsätta med, men jag vill inte säga nej kategoriskt.

Istället vill Hattrick göra satsningar som har kopplingar till den egna tjänsten. I Portugal öppnar snart ett Hattrickcafé, drivet och startat av en portugisisk Hattrick-spelare. Den portugisiske mannen har tagit fram konceptet, sköter finansieringen och Hattrick bidrar med sitt namn. I övrigt har Hattrick testat att sponsra fotbollsklubbar som består av sajtens egna medlemmar.

Annons

Att det blev ett samarbete med 3Bwin var logiskt. 3B har haft ett community sedan 2002 med 10.000 medlemmar, inte helt olikt Hattrick. Då spelade medlemmarna om poäng, men på nystartade 3Bwin tävlar man om riktiga pengar.

Utöver satsningen på ett Hattrick-stryktips uppger sig 3Bwin även att bli först i Europa med så kallad poolbetting, spel mot kompisar. Det kommer att vara möjligt att starta spelklubbar och tävla mot varandra. 3Bwin tar ut en avgift på 8 procent av vinsten.

– I alla existerande spel som finns spelar man anonymt. Här finns möjlighet att spela i en liten grupp av vänner, att slå sin polare blir en lika viktig del som att vinna pengar. De som du bjudit in till gruppen satsar pengar i en pott, och det är de pengarna man spelar om. Ju fler som kommer med i gruppen, desto mer pengar blir det att spela om, säger Peter Jidesten, en av 3B:s grundare, till Realtid.se.

Spelbolagets ansikte utåt blir expertkommentatorn och förre fotbollsspelaren Glenn Hysén. Han äger ett antal aktier i bolaget, levererar tipsförslag och har en egen spelklubb på 3Bwin. På sikt är han tänkt att agera expertkommentator till Hattrickmatcher.

– Han tyckte att idén var rolig. Han har fått andra förfrågningar men vill vara med just på grund av den här tanken att ha en kompissajt. Han gillar idén, säger Peter Jidesten.

Fotnot: Glenn Hysén var inte tillgänglig för en intervju då han var på träning med dokusåpalaget FCZ.

Annons