Finans Nyhet

Spararna tror åter på börsen

Publicerad

Bland fondsparare har det skett en förskjutning mot aktiefonder istället för räntefonder. Den skeptiska hållningen gentemot börsen som funnits sedan it-kraschen för ett par år sedan verkar till slut ha lättat.

Enligt SEB:s fondindikator säger sig 40 procent av fondspararna vilja placera sina pengar i aktiefonder medan 35 procent säger sig vilja placera i räntefonder.

Gunilla Nyström på SEB är lite förvånad över att det dröjt så lång tid innan spararna återfått sitt förtroende med tanke på den starka utvecklingen på börsen de två senaste åren.

– Men nu verkar det som om börsoptimismen återvänt. En annan anledning är att man tröttnat på den taskiga avkastningen på räntesparande, säger Gunilla Nyström till Realtid.se.

Annons

Tilltron på börsen är dock beroende av kön, utbildning och inkomstnivå enligt SEB. 50 procent av männen skulle i dag välja aktiefonder framför räntefonder, medan endast 30 procent av kvinnorna skulle göra detsamma. Bland höginkomsttagare anger dubbelt så många att de tänker placera i aktiefonder jämfört med låginkomsttagare.

Undersökningen visar även att de med högre utbildning är mer riskbenägna än de med lägre inkomster när det gäller val av placering.

Annons