Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway har nått ett marknadsvärde på 1 biljon dollar. Dock undrar många om guruns förmåga att leverera toppresultat börjar avta.
Buffett erkänner: "Kan inte leverera som förr"
Mest läst i kategorin
Buffett tog över bolaget Berkshire Hathaway 1965 och sedan dess har A-aktien stiga till 715 000 dollar per aktie, motsvarande 7,3 miljoner svenska kronor.
En ökning med hela 55 000 gånger sedan starten.
Berkshire Hathaway nådde nyligen en imponerande milstolpe med ett marknadsvärde på 1 biljon dollar, alltså drygt 10 biljoner svensk kronor.
Trots Buffetts stora framgångar undrar många om hans gyllene touch börjar avta, skriver The Economist.
Buffet har medgett
Trots företagets historiska framgångar har avkastningen de senaste åren nämligen inte hållit samma takt som tidigare.
Sedan finanskrisen har Berkshire haft en årlig avkastning på 13 procent, medan aktieindex S&P 500 har presterat bättre med 15 procent.
Buffett själv har medgett att bolaget ”inte längre kan leverera lika häpnadsväckande resultat”. En förklaring är dess storlek. Berkshire äger stora företag som järnvägsjätten BNSF och försäkringsbolaget GEICO, och då är det svårt att växa lika snabbt.
Inte imponerat utan Apple
Men det är inte bara storleken som är en utmaning.
Buffetts investeringar har inte alltid varit träffsäkra på senare tid. Köpet av Precision Castparts för 32 miljarder dollar, cirka 327 miljarder svenska kronor, blev ett misslyckande. Även köpet av Kraft-Heinz har gått trögt.
Utan Apple-aktien, som Berkshire investerade i 2016, hade Berkshires aktieportfölj inte imponerat.
Borde dela ut mer pengar
Dessutom har Berkshire haft svårt att hänga med i den digitala utvecklingen.
Många av bolagen som bolaget äger är ”old-school”, och modern teknik saknas ofta i verksamheterna. Jämfört med techgiganter som Microsoft och Amazon, som anpassat sig till den digitala eran, känns Berkshire ibland som fast i det förflutna, skriver The Economist.
Bolaget har 280 miljarder dollar, cirka 2,9 biljoner svenska kronor, i kassan – men få idéer om hur pengarna ska investeras.
Läs även:
Köpa eller inte köpa aktier – svårt dilemma för dippköpare. Realtid
Buffett har gett bort 543 miljarder sedan 2006. Realtid
Förvaltarens framgångsrecept: ”Tecken på kvalitet”. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.