Finans Nyhet

Sören Holmberg

Publicerad

… professor i statsvetenskap och valforskare. Om nästan exakt ett år är det val till riksdagen. Går det att utifrån historiska val och helgens Sifo och Temo-undersökningar säga något om valutgången.

– Om man tittar på Sifo-mätningarna så tror jag att man måste tillbaka till 60-talet för att se när regeringspartiet hämtat in mer. 1968, under Prag-invasionen, hämtade socialdemokraterna in 8 procentenheter.

Hur mycket brukar socialdemokraterna i snitt hämta in under valåret?

– De hämtar in i snitt 1,2 procentenheter.

Annons

Och moderaterna?

– De tappar i snitt 2,8 procentenheter. Moderaterna är bäst på träning.

Vad betyder det här?

Annons

– Det betyder att, räknar man ihop dessa två snitt så får vi en sving på 4 procentenheter. Om skillnaden mellan blockan är så stor eller större måste socialdemokraterna göra bättre ifrån sig än moderaterna gör medeltalsmässigt. Och nu var skillnaden större, även om det jämnat ut sig en aning. (Enligt Sifo är skillnaden mellan blocken 5,2 procent. Enligt Temo 8,7 procent. Reds. anm.)

– Socialdemokraterna måste alltså gå bättre än snittmässigt och moderaterna måste tappa lite mer än de brukar tappa för att socialdemokraterna ska vara kvar i regeringsställning.

Vilket valår tappade socialdemokraterna mest?

Annons

– 1970 tappade socialdemokraterna jättemycket, uppemot 8 procent.

Hur kom det sig?

– Inget annat än att socialdemokraterna i september 1969 hade 54 procent. Det var Palmes första val och att försvara en siffra på 54 procent är inte så lätt. Men även valåret 1988 tappade socialdemokraterna en del mot det starkare 1987.

Vad under ett valår påverkar valutgången?

– Det går inte att peka på någon enskild faktor.

Tidigare i Realtid.se har Sören Holmberg berättat om hur bland annat dagens rörlighet i väljarkåren gör det mycket lättare att hämta upp ett underläge.

Annons