Finans Nyhet

Sony Ericsson med ny videoteknik

Publicerad
Uppdaterad

It-bolaget Adactus har utvecklat en ny plattform för video, musik och text som får världspremiär i april. Det sker på filmfestivalen Kosmorama i Norge. Skådespelarna Matt Dillon och Lili Taylor, huvudpersoner i norsk-amerikanska Factotum premiärvisas i Sony Ericsson K700 – och på duken.

Olle Blomkvist

Tre norrmän och en svensk står bakom it-bolaget Adactus som grundades förra året och är sprunget ur Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet i Trondheim. De blivande civilingenjörerna Peder Drege, Thomas Skjølberg och Runar Solberg samt Jon Håkansson från Östersund utvecklade sin plattform för mobiltelefoner under tiden på universitetet.

Deras lösning bygger på Mpeg-21-tekniken för multimedia. Med bättre ljud- och bildkvalitet och att programmet säkrar att all information visas utan förvrängning på mobiltelefonen siktar Peder Drege och hans kolleger på att deras teknik blir en kommande världsstandard. En videosnutt i din mobiltelefon i dag får du i formatet Mpeg-4.

– Vi har skapat en miljö som kontrollerar och säkerställer leveransen av multimediainnehåll till mobiler, säger Peder Drege, vd på Adactus, till Realtid.se.

Annons

Adactus sensationella lösning i kombination med att den kräver mindre bandbredd har redan väckt stort intresse.

– Vi visade lösningen för LG och Samsung i Korea i februari och för Sony och mobiloperatören DoCoMo i Japan och fick bra respons, säger Peder Drege.

Adactus bild och ljuslösning fungerar både för gsm, Edge och 3G. Vid världspremiären på filmfestivalen blir det dock inte för 3G.

Annons

– 3G-utvecklingen har inte kommit tillräckligt långt i Norge än. Men rent tekniskt går det smidigare och snabbare över 3G då en del av programmet kommunicerar över nätet, säger Peder Drege.

Adactus Mpeg-21-program är utvecklat på javaplattform och är anpassat för Sony Ericssons nya K700 som snabbt blivit en av de populäraste mobiltelefonerna i Norge. Peder Drege och hans kolleger har också anpassat den för Sony Ericssons smartphone P910. Testerna av programmet i 3G-miljö har skett på Nokias 6630. Bolagets idé är dock att programmet ska fungera på alla mobiltelefoner.

Utvecklingen har skett oberoende av Sony Ericsson. Men Adactus har inte något patent. Mpeg-21 är en ISO-certifierad öppen standard utevcklad under de senste fem åren. Standardarbetet sker i Mpeg.org, (Moving Picture Experts Group). Det som är nytt är tillämpningen för mobiltelefoner.

Annons

Vad ska ni då tjäna pengar på?

– Vi ska sälja vår serverlösning för multimedia till innehållsleverantörer. Möjliga kunder är till exempel tv-bolag, mediabolag och teleoperatörer, säger Peder Drege.

– Kan vi få vår Mpeg-21-program att bli standard i kommande mobiltelefoner då har vi ett starkt kort när vi säljer vår lösning till innehållsleverantörer, säger Peder Drege.

På filmfestivalen Kosmorama som öppnar den 12 april i Trondheim visar drygt 60 filmer under en vecka. Peder Drege berättar att Adactus då rullar ut sin lösning där man i Sony Ericssons K700 kan se trailers på filmerna, få information om var och när de visas och mycket mera.

Öppningsfilm på festivalen blir Factotum, baserad på Charles Bokuwkis roman om hans alter ego. Bakom filmen som är inspelad i USA står den norske regissören Bent Hamer och den amerikanske filmproducenten Jim Stark. I huvudrollerna Matt Dillon, Lili Taylor och Marisa Tomei.

Annons