Finans Nyhet

Södra förlorar miljontvist efter Gudrun

Publicerad
Uppdaterad

Småföretagaren Hubert Johansson vann över Södra Skogsägarna. Detta efter att en enig hovrätt ändrat tingsrättens dom om betalning för uppröjning efter stormen Gudrun.

Martin Lindgren

Tvisten mellan Stockholmsentreprenören Hubert Johanssons estniska bemanningsföretag JobbXtra och Södra Skogsägarna har skildrats i flera artiklar i Realtid.se. Konflikten har handlat hur avtal ska tolkas och stått kring fakturor på runt tre miljoner kronor.

Betalningen har JobbXtra krävt som provision för förmedling av ett 50-tal estniska skogsarbetare och maskinentreprenörer till skogsägarna i Småland efter stormen Gudrun 2005.

Södra Skogsägarna hävdade att JobbXtra inte hade rätt till pengarna och fick rätt i Växjö tingsrätt. Hubert Johansson överklagade dock med hjälp av advokaterna Henrik Bielenstein – då på Bird & Bird, nu på Kastell samt Åsa Lennmor – och får nu rätt i en färsk dom från Göta Hovrätt.

Annons

– Det känns fantastiskt och inte främst för pengarnas skull, utan för att det visar att juridiken fungerar i hovrätten, säger Hubert Johansson till Realtid.se om domen.

Han beskriver efterspelet till stormen som full av tvister mellan Södra och ett 30-tal andra entreprenörer de anlitade. De flesta har dock förlikats med Södra vid det här laget, säger han.

– Jag är kanske lite mer envis än de andra, svarar Hubert Johansson på frågan om varför just han har valt att processa.

Annons

Kärnan i målet har rört vad som var avtalat mellan parterna samt huruvida Södra var skyldiga att betala de förfallna fakturorna avseende utfört arbete och provision.

Södra Skogsägarna ska nu betala nästan tre miljoner kronor plus ränta och rättegångskostnader. Totalt cirka 5,8 miljoner kronor. Som ombud har Stefan Wendén, liksom Henrik Bielenstein före detta Linklaters-advokat, och hans kollega Mirja Ekdahl på Moll Wendén anlitats.

Enligt Hubert Johansson har JobbXtra och Södra inte längre någon affärsrelation. Pengarna ska JobbXtra – om domen vinner laga kraft – använda till lite olika projekt, bland annat hjälp till företag som vill etablera sig i Estland.

Annons

Realtid.se har sökt Södras skogsdirektör Urban Eriksson, som hälsar att han inte har några kommentarer utöver det som står i domen.

Annons