Finans Nyhet

Snoppgåta vid Djursholms gräddhylla

Publicerad

UPPDATERAD Realtid.se kan avslöja att den som går in på Hitta.se och slår in en av de mest fashionabla adresserna vid Djursholm får sig en rejäl överraskning. Hitta.se och dess underleverantör av satellitfoton Metria är tagna på sängen och har låtit sex experter undersöka fotot.

Igår kunde Realtid.se berätta att Ratos-höjdaren Per-Olof Söderbergs lyxvilla vid Svalnäs i Djursholm ligger ute till försäljning hos Per Janssons Fastighetsmäkleri.

Då objektet inte stod nämnt med adress eller fastighetsbeteckning på mäklarens hemsida krävdes lite efterforskningar för att avgöra vilket hus som egentligen var till salu. Efter att ha ställt in satellit-läge på Hitta.se och zoomat in Svalnäs på maximal nivå fann vi huset som stämde in på mäklarens beskrivning. Men vad vi kanske inte hade väntat oss var det som vi fann strax söder om huset. En symbol i formen av en snopp modell större – det vill säga till och med större än en tennisbana. Man har även gjort en sexuddig stjärna i gräset.

Upphovsmakarna har helt enkelt lånat idéer från det gamla Inka-folkets världsberömda metoder att göra figurer som inte syns då man står på marken, men som blir desto mer synliga från luften.

Annons

Hitta.se:s talesperson Nicholas Rundbom är minst sagt förvånad över upptäckten. Hitta.se gör bedömningen att det inte rör sig om någon som har gått in och hackat eller förvanskat satellit-bilden av Väringavägen vid Svalnäs:

– Vad vi kan se bedömer vi att detta är en spegling av verkligheten. Det kan kanske upplevas något osmakligt, men det är inte olagligt, säger Nicholas Rundbom.

Han drar även en parallell till graffiti. Visserligen är det olagligt, men det finns ändå därute. Nicholas Rundbom påpekar samtidigt att det till skillnad från grafitti inte är olagligt att klippa gräset på det vid som nu är fallet.

Annons

Hitta.se har i nuläget inga planer på att redigera bilden, men Nicholas Rundbom vill ändå lägga in en brasklapp:

– Om folk blir upprörda kan vi naturligtvis tänka oss att redigera satellitbilden, säger han.

Snoppen är större än de två tennisbanorna som ligger bredvid varandra? Hur ser du på det. Det är ändå ganska initiativrikt?

Annons

– Man får verkligen säga att någon har varit kreativ, men det kan ändå vara mindre roligt för dem som bor i området, säger Nicholas Rundbom.

Gräs växer ganska snabbt och jag gissar att ni inte flyger varje dag och tar satellitbilder precis. Man kan nästan inte låta bli att undra om de som har utfört vad som kan liknas vid ett pojkstreck kände till att bilderna skulle tas?

– Det låter högst osannolikt. Min tolkning är att fotograferingen råkade sammanfalla med att unga människor gör ett pojkstreck, säger Nicholas Rundbom.

Det kan inte vara så att någon Hitta.se-höjdare som bor vid Svalnäs råkade nämna för sina barn att det ska tas flygfoton i området?

– Mig veterligen finns det ingen sådan som bor där. Så det tror jag inte, säger Nicholas Rundbom.

Har ni stött på något liknande tidigare?

– Nej, varken jag eller de som talade med om frågan känner till något sådant fall. Det enda vi har stött på är att någon har hamnat i en prekär situation då vi har tagit gatubilder. Men då har vi redigerat bilden, säger Nicholas Rundbom.

Hitta:se:s underleverantör Metria är också minst sagt förvånad. Metria har låtit sex av dess experter undersöka satellitfotot och det finns inget som tyder på att bilden skulle vara manipulerad:

– Vi har kollat skuggningar, hur gräset är klippt et cetera och kan bland annat konstatera att man i stjärnan ser att gräset är något högre, medan man i könsorganet inte ser så mycket skuggningar, vilket tyder på att gräset är lägre där. Så alla sex experter sade att det är klart att det är riktigt gräs och alla använde ordet pojkstreck. Det är väl någon som har haft roligt då man har klippt gräset helt enkelt, säger Johanna Ahlmark, kommunikationschef på Metria.

Hon har också kollat upp när bilden togs och detta skeddde den 18 april i år. Hon har även försökt få kontakt med Lantmäteriet som har levererat bilden till Metria, men inte lyckats:

– Våra experter sade att det här är vanligt i USA. Så då är det inte så konstigt att det sker i Sverige också, säger Johana Ahlmark.

Det kan inte vara någon hos er som ville göra sig lustig innan bilden levererades till Hitta.se?

– Nej, vår personal håller inte på och manipulerar bilder. Och vi har som sagt fått bilden av Lantmäteriet. Så om någon skulle ha manipulerat bilden är det dem. Men det finns ingenting som tyder på att bilden är manipulerad, säger Johanna Ahlmark.

Annons