Finans Nyhet

Snart högre ränta

Publicerad

<pufftextlänk>Det kommer att bli dyrare att låna. Inflationen och därmed räntorna är på väg upp.</pufftextlänk> I veckan väntas Europeiska centralbanken (ECB) höja styrräntan för första gången på fem år. Svenska Riksbanken har också kommit allt närmare en höjning.

Egentligen ingen av de ekonomiska bedömarna betvivlar att ECB på torsdag höjer sin styrränta med 0,25 procentenheter från rekordlåga 2,0 procent. På måndag gör ECB-chefen Jean-Claude Trichet ett offentligt framträdande där signalerna kanske blir än tydligare.

Visserligen talar den fortsatt skraltiga europeiska ekonomiska tillväxten för att en höjning borde skjutas på framtiden, något som statsminister Göran Persson i ett uttalande gjorde tydligt förra veckan. På tisdag träffas EU:s finansministrar och flera av dem lär försöka påverka ECB i en tillbakahållande riktning.

Men den stigande inflationen säger något annat och då kommer ECB förmodligen att agera för att bromsa prisökningarna i enlighet med bankens mål.

Annons

Omvärldens räntehöjningar, USA:s centralbank har sedan länge inlett en serie höjningar, har fått den svenska kronan på fall och det är en anledning till att det även skyndar på för en svensk räntehöjning. Vice riksbankschef Villy Bergström flaggade i fredags för en höjning redan nu kommande fredag. Men högste riksbankschefen Lars Heikensten vill vänta till början av nästa år och det betingar fortfarande det lägsta oddset.

När – inte om – Riksbanken börjar höja räntan kommer kronan sannolikt att stärkas igen. Och det blir dyrare för alla med rörliga bolåneräntor.

Men det är inte säkert att det behöver innebära någon större dramatik. ECB väntas inte höja så mycket ytterligare så länge som ekonomin i Europa fortsatt växer måttligt och ekonomernas prognoser för svenska Riksbankens fortsatta höjningar till dubbla nivån jämfört med i dag ligger en bit fram i tiden. Dessutom har räntetipsen hela tiden slagit fel eftersom bedömarna varit för optimistiska om tillväxten och arbetslösheten.

Annons

Och även om de rörliga bolåneräntorna kommer att stiga så har det i stort sett alltid de senaste tio åren varit förmånligare att inte binda räntan.

I veckan presenterade Riksbanken en bedömning att räntorna kan stiga bra mycket utan att fastighetspriserna behöver börjar falla. Betydligt större påverkan på hus- och borättspriserna har sannolikt arbetslösheten. Men stiger arbetslösheten så lär räntorna i stället inte öka – snarare tvärtom.

TT

Annons

Annons