Finans Nyhet

Snabbväxande Hannes Snellman spår tuff höst

Publicerad
Uppdaterad

”Nu är vi någonstans mellan förnekelse och fruktan” säger Richard Åkerman, ansvarig för privat M&A på byrån.

Helene Rothstein

I Mergermarkets senaste sammanställning hamnar Hannes Snellman på sjätte plats vad gäller antal transaktioner på den svenska marknaden samt på tredje plats på den nordiska marknaden.

– Det är där vi vill vara med vårt nordiska koncept, i toppen, säger Richard Åkerman på Hannes Snellman och tillägger att det har gått fortare än de räknat med, sett till att Stockholmkontoret startades för snart tre år sedan. Den snabba klättringen beror, enligt Åkerman, på saker som bra rekryteringar, ”prominenta tvister och schysta transaktioner”.

Vad tror du om M&A-marknaden framöver?

Annons

– Vi är någonstans mellan förnekelse och fruktan över vad som håller på att hända.

Han menar att branschen måste erkänna att konjunkturcykeln är fallande och därmed också transaktionerna. Det står klart att hösten inte blir lika bra som våren.

Vad tror du om nästa vår?

Annons

– Advokater är dåliga spåmän när det gäller konjunkturfrågor. Vi sitter i och för sig mitt i näringslivet, men vårt perspektiv är alldeles för kort. Vår förmåga att översätta de makroekonomiska trenderna till vardagen är ganska begränsade.

Men Åkerman påpekar att Norden har ordnade statsfinanser om än lite hög lånebörda hos privatpersoner men så länge räntenivåerna är låga spelar inte det någon större roll. Fast, tillägger han, på transaktionssidan är man beroende av omvärlden.

Sett till värdet på transaktionerna hamnar globala jättar högt upp på den nordiska listan.

Annons

– Ja, man måste ju imponeras av de brittiska byråernas framgångsrika imperialism. De har totalt slagit ut de amerikanska byråerna när det gäller att vara med i transaktioner ute i världen.

Samtidigt måste man ta statistiken med en nypa salt, menar Åkerman, då en del av de globala jättarna ofta har ganska blygsamma uppgifter i transaktioner men lyckas ändå knipa en plats på podiet.

– De kanske har hjälpt en bank med en delfinansiering eller gett råd till ett lokalt management.

Efter finanskrisen var det många som sade att köpare och säljare hade svårt att komma överens om ett pris, hur ser det ut nu?

– Vi är väl lite tillbaks där vi var efter Lehman Brothers konkurs. Säljarna har inte accepterat att prisnivåerna har gått ner trots att det rimligen inte kan undgå dem att priset på noterade aktier har gått ner i snitt 25 procent under året; vi är där igen.

Det som krävs i en konjunkturnedgång är att ha is i magen, att det finns en förhoppning om att försäljning ska tillta framöver.

– Vi har inte nått botten ännu men det kan ju fort uppåt så fort osäkerheter kring statsfinansiella oroshärdar börjar klarna.

Annons