Finans Nyhet

Småländsk doldismiljardär Saab-räddare

Publicerad

UPPDATERAD Familjen Welandson ingår i den grupp investerare som köper in sig i Saabs produktionsfastigheter.

Efter flera veckors förhandlingar slutfördes på torsdagen försäljningen av en majoritetspost i det Saab-bolag som äger produktionsanläggningen i Trollhättan.

Affären ger 205 miljoner kronor kontant och innehåller också en konvertibel värd 50 miljoner kronor, enligt Saab. Totalt har bolaget därmed säkrat 61 miljoner euro.

Fastighetsinvesterarna är Hemfosa, Catella (även rådgivare till Saab i affären), Brinova Fastigheter, Peab och Weland Fastigheter som samlar sitt ägande i bolaget Trollhättan Property Investors.

Annons

Paulsson-sfären skjuter till totalt 50 miljoner kronor genom Brinova och Peab. Bakom Weland fastigheter står doldismiljardären Gösta Welandson med familj som tidigare gjort flera inhopp som storägare på börsen.

Enligt vd Jonas Welandson har Hemfosa sökt ett antal medinvesterare. Welands investering ligger på omkring 30 miljoner kronor.

– Vi ser det här som ett långsiktigt engagemang, säger Jonas Welandson till Realtid.se.

Annons

Affären gick i lås sedan regeringen godkänt upplägget och gett Riksgälden i uppdrag att lösa avtalsfrågorna med EIB. Fastigheterna har fungerar som säkerhet för de stödlån som Saab tidigare fått beviljade.

Saab meddelar också att produktionen inte kommer att återupptas förrän tidigast den 9 augusti på grund av leveransproblem från underleverantörer under sommaren. Flera av underleverantörerna har också stora krav på Saab.

Annons