Finans Nyhet

Slutet för press- frihet i Ryssland?

Publicerad

Två av Rysslands återstående oberoende medier byter ägare. Hotet mot pressfriheten i landet sägs därför förstärkas ytterligare.

Tv-kanalen Ren TV, som är den sista återstående Kreml-kritiska nationella kanalen, köps upp av det europeiska etermediet RTL och av den ryska stålgruppen Severstal.

RTL köper 30 procent från Ren TV:s grundare och Seversal köper de återsående 70 procenten för 100 miljoner dollar från Unified Energy System.

Samtidigt säljs Moscow News till en ukrainsk mediegrupp. Den tidigare ägaren Leonid Nevzlin är nu bosatt i Israel och efterlyst av polis i Ryssland. Han var nämligen affärspartner med den fängslade oligarken Chodorkovskij.

Annons

Moscow News har sedan glasnost-eran ett starkt rykte som oberoende nyhetsmedium. Hur det blir i fortsättningen är oklart.

RTL säger att Ren TV:s redaktionella inriktning inte kommer att ändras men analytiker varnar, enligt Financial Times, för att Severstal troligen inte kommer riskera sin stål-verksamhet genom att provocera president Putin.

Oron för vilka konsekvenser ägarförändringarna förstärks även då det är knappt en månad sedan Izvestia, en av Rysslands mest inflytelserika tidningar, köptes upp av det statligt kontrollerade Gazprom.

Annons
Annons