Finans Nyhet

Skvallerdrottningens upptaxering halveras

Publicerad
Uppdaterad

”Jag följde råden från mina utländska rådgivare”. Det hävdar Agneta von Schinkel, som har upptaxerats med mångmiljonbelopp. Nu får hon delvis rätt mot Skatteverket.

Sara Johansson

Agneta von Schinkel, tidigare chefredaktör på Svensk Damtidning samt vd på bokförlaget Fischer, är en av dem som har fastnat i Skatteverkets nät efter att ha placerat sin förmögenhet i Liechtenstein. Nu får hon delvis rätt av Förvaltningsrätten som ändrar Skatteverkets beslut.

Domstolen har beslutat att halvera hennes beskattningsbara förmögenhet i Liechtenstein på grund av ny bevisning som Agneta von Schinkels ombud från Valbay International har lämnat in. Samtidigt sänks även skattetillägget med cirka 34 procent.

Agneta von Schinkel placerade sin förmögenhet i stiftelsen Loti Stiftung, som förvaltades av de liechtenstienska prinsarnas egen bank, LGT Bank.

Annons

Efter Skatteverkets granskning har hon upptaxerats med cirka 6-7 miljoner kronor för varje år 2004-2008. Skatteverket har även tvingat henne att betala cirka 800.000 extra i skatt samt skattetillägg på drygt 230.000 kronor.

Beloppen, som numera alltså är nedsatta, rör såväl förmögenhetstaxeringen som hennes oredovisade avkastning från förmögenheten i Liechtenstein.

Skatteverket menar att Loti Stiftung bildats enbart för att gynna Agneta von Schinkel ekonomiskt och därför inte uppfyllde svenska kraven för en stiftelse.

Annons

Efter Skatteverkets upptaxering har Agneta von Schinkel lämnat in orginalhandlingar till domstolen för att bevisa att hennes taxering ska vara lägre. Hon menar att stiftelsens tillgångar under den här perioden inte uppgick till sju miljoner kronor, utan att börsnedgången hade minskat värdet till tre miljoner kronor.

Hon har dessutom krävt att skattetillägget ska tas bort eller halveras.

Hon hävdar att hon har följt de råd som hon har fått från utländska rådgivare och att hon litade på deras omdömen eftersom hon inte vet hur den aktuella stiftelsebildningen ska behandlas enligt svensk skatterätt.

Annons

Domstolen anser dock att Agneta von Schinkel har varit medveten om att upplägget att placera tillgångarna i Liechtenstein har skett i skatteplaceringssyfte. Därför spelar det ingen roll att hon hänvisar till att hon har tagit hjälp av skatterådgivare.

”Ett sådant skäl kan inte befria henne från Skattetillägg”, skriver domstolen.

Inte heller hennes ålder spelar någon roll då hon endast är 63 år. Hon anses heller inte ha en sådan bristande erfarenhet ”på skatteområdet att hon inte kunde förstå att stiftelsen i Liechtenstein skulle redovisas i deklarationen”.

Agneta von Schinkel krävde även att få sina rättegångskostnader betalda. Men detta ville inte domstolen gå med på.

Annons