Skojarföretag utnyttjade Aktietorget och First North

UPPDATERAD Sökmotorn Masterseek säljer aktier inför en börsnotering i Sverige. Men bolaget är en bluff, varnar Finansinspektionen.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-03-05

Dansk-amerikanska Masterseek har drivits i olika former de senaste tio åren och kallar sig för världens största sökmotor inom B2B-segmentet.

I februari gick Dansk Aktionærforening ut med en varning för Masterseek och närstående bolagen Bloggerwave och Bark Group.

– Det blinkar en spektakulär ljusshow av röda varningslampor överallt i närheten av de här företagen, säger Jens Møller Nielsen, som är chefredaktör på organisationen, i ett meddelande på hemsidan.

Varningen kommer en tid efter att svenska Finansinspektionen gått ut med en liknande varning om att Masterseek-aktier säljs till svenska kunder via telefon.

– Vad vi känner till är det ett hundratal personer som de har kontaktat men mörkertalet är stort, säger Jan Green på Finansinspektionen.

Finansinspektionen började granska Masterseek under hösten 2009. Det visade sig vara ett privat bolag registrerat i USA-delstaten Nevada. Aktierna var så kallade "restricted shares" vilket gör att de inte kan tas upp för handel på en börs.

Trots det har Masterseek meddelat att bolaget förbereder en notering i Sverige och erbjudit privatpersoner att köpa aktier till förmånligt pris. Aktietorget och First North har använts i marknadsföringen av aktien.

Redan i januari 2009 förklarade bolaget att en notering på Aktietorget var nära förestående. Information som ligger ute på Masterseeks hemsida gör gällande att en notering skulle ske senast under tredje kvartalet 2009.

– Vi hade för länge sedan kontakt med bolaget men någon listningsprocess inleddes aldrig, meddelar Aktietorgets Ronny Westman via e-post.

Istället riktade Masterseek sitt intresse mot First North som drivs av Nasdaq OMX. Under hösten 2009 togs en kontakt med Thenberg & Kinde som skulle agera rådgivare vid en notering. I oktober gick bolaget ut med ett pressmeddelande om samarbetet.

"Masterseek has signed an agreement with Swedish advisor Thenberg & Kinde Fondkommission AB, in order to get Masterseek listed on First North (NASDAQ OMX). The preparatory process for the listing is started."

På Thenberg & Kinde hävdar man dock att Masterseek gått händelserna i förväg.

Efter ett inledande möte strandade kontakerna mellan parterna. Masterseek lämnade inte nödvändig information för att gå vidare med ett noteringsprojekt. Kort därefter hörde Finansinspektionen av sig till Thenberg & Kinde.

– De kunde inte uppfylla våra krav och sedan kom Finansinspektionen och då tackade vi nej, säger Carl-Magnus Kindal, vd på Thenberg & Kinde.

Ett av problemen med noteringsplanerna var att ett amerikanskt bolag inte kunde noteras i Sverige. Masterseek registrerade dock ett svenskt aktiebolag i november 2009, bara några veckor innan varningen från Finansinspektionen.

I den svenska styrelsen sitter Michael Baasch, COO på Masterseek och den danska entreprenören Michael Mathiesen som bland annat är ordförande i Aktietorgetnoterade Cellpoint. Suppleant och delgivningsbar person är Malmö-advokaten Karsten Olsen.

– De ville ha hjälp med att bilda ett bolag, sedan har de inte efterfrågat min rådgivning. Det är ett ganska vanligt uppdrag för mig, säger Karsten Olsen.

Efter den senaste tidens varningar om att Masterseek är ett bluffbolag har företaget inte lämnat någon mer information om sina planer.

Realtid.se söker företrädare för Masterseek för en kommentar.

Platsannonser

Logga in