Finans Nyhet

Skogsnejd vill vända upp och ner på skogsmarknaden

Taggar i artikeln

Startup
”Vi vill verkligen demokratisera skogsägandet, inte bara i Sverige”, säger Fredrik Laapotti.
Publicerad
Uppdaterad

Startupföretaget Skogsnejd vill erbjuda skogsägande som en tjänst där vem som helst kan köpa några kvadratmeter skog för ett par hundralappar. Nu testar bolaget om affärsidén håller genom att erbjuda presumtiva skogsägare ett förköp.

Anders Frick

– Att köpa en skogsfastighet är både krångligt och dyrt. Det märkte vi när vi i familjen funderade på att köpa skog. Då kom tanken att man måste kunna demokratisera skogsägande på något sätt, och resultatet blev Skogsnejd, säger Fredrik Laapotti, vd för startupbolaget, till Realtid.

Tillsammans med marknadsansvarig David Borg och UX-experten Oscar Buvari driver han nu Vimmerbybaserade Skogsnejd, som vill utmana det traditionella skogsägandet.

Skogsnejd har nyligen laserat möjligheten till förköp, där vem som helst kan sätta in valfritt belopp på Skogsnejds företagskonto. För pengarna kan investerarna bli skogsägare av några specifika kvadratmeter skogsmark när tjänsten lanseras. Hittills har ett 20-tal kunder satt in totalt 65 000 kronor hos Skogsnejd.

Annons

– Dessa pengar räcker ju än så länge inte för att köpa någon skogsfastighet, men detta är ett sätt för oss att testa affärsidén. När vi väl har visat att affärsidén håller så kommer vi att söka fler investerare utifrån så att vi kan få in pengar för att utveckla vår plattform, säger Fredrik Laapotti.

I Sverige finns en begränsning kring hur mycket skog som företag får äga, men Fredrik Laapotti säger att bolagets plan är att erbjuda både privatägd och företagsägd skog på plattformen.

Om företaget lyckas i Sverige är planen att satsa internationellt, bland annat i Finland.

Annons

– Vi tänker oss en global satsning, vilket blir extra spännande på marknader som inte har allemansrätt. I andra länder kan man tänka sig möjligheter att köpa in skogsområden för promenader, mountainbikåkande och liknande. Vi vill verkligen demokratisera skogsägandet, inte bara i Sverige, säger Fredrik Laapotti.

 

Annons