Finans Nyhet

Skatten sänks med runt 200 kronor

Publicerad

De flesta med vanliga inkomster får runt 200 kronor i månaden i skattesänkning nästa år. Men i vissa kommuner kan man få höjd skatt.

Sänkningen av skatten ger procentuellt mest för dem med lägre inkomster. En höjning av kommunalskatten däremot slår procentuellt lika för alla.

Den som tjänar upp till 17.000 kronor i månaden får därmed några kronor över även vid en höjning av skatten till kommunen och/eller landstingen på 1 krona. Med en månadsinkomst på 22.000 kronor går det jämt upp vid en höjning på 90 öre.

För de med riktigt höga inkomster går en höjning av kommunalskatten med drygt 60 öre jämnt upp med sänkningen. Höginkomsttagarna i Olofström och Västerbottens län, där det blir en höjning av kommunalskatten med 90 respektive 80 öre, kan därmed räkna med en höjning av inkomstskatten nästa år.

Annons

Å andra sidan blir det rätt måttligt med skattehöjningar i kommunerna nästa år. Bara drygt 15 av landets kommuner 290 kommuner och 3 landsting har aviserat skattehöjningar. En handfull kommuner har aviserat eller redan tagit beslut om skattesänkningar.

Men höjda skatter på el, eldningsolja och bensin och höjd fordonsskatt är annat som riskerar knapra upp skattesänkningen nästa år.

På plussidan nästa år finns bland annat höjd sjukersättning, sänkt förmögenhetsskatt för makar och slopad arvs- och gåvoskatt.

Annons

Sänkningen av inkomstskatten nästa år beror på en ytterligare kompensation för egenavgifterna. Som en del av den gröna skatteväxlingen höjs dessutom grundavdraget med 2 400 kronor för alla med inkomster upp till 25.000 kronor i månaden.

Att höjningen av grundavdraget upphör där medför att de som tjänar runt 25.000 kronor i månaden bara får en skattesänkning på runt 150 kronor i månaden. Såväl de med en lägre som de med en högre inkomst får en större inkomstskattesänkning i kronor räknat.

TT

Annons

Annons