Finans Nyhet

Skärpta straff i helikopterrånet

Publicerad

I dag kom Svea hovrätts dom om det spektakulära helikopterrånet i Västberga.

Piloten och den man som var inne i värdedepån vid rånet får skärpta straff. De får nu båda 8 års fängelse.

Den 39-årige man som kallats hjärnan bakom kuppen får skärpt straff från tre till fyra år. Två andra män, 34 och 38 år, får sin straff fastställda på 2 respektive 1 år. Den förste döms för medhjälp till grovt rån den andre döms för skyddande av brottsling.

Den 24-åring som ska ha placerat ut väskor med bombattrapper vid polisens helikopterhangar i Myttinge frias även i hovrätten.

Annons

När det gäller piloten och den 31-åring som var inne depån så har brottet ett mycket högt straffvärde, enligt rätten. Det överstiger klart minimistraffet, men är ändå inte så högt som tio års fängelse vilket åklagaren hävdat.

Straffvärdet är därmed högre än vad tingsrätten ansett.

Helikopterrånet iscensattes på morgonen den 23 september 2009 och blev snabbt en världsnyhet.

Annons

En helikopter som stulits från Roslagens helikopterflyg i Norrtälje landade på taket till säkerhetsföretaget G4S värdedepå i Västberga i södra Stockholm.

Tre beväpnade män tog sig in genom att krossa en glaskupol på taket. De sprängde sig sedan in i utrymmen där stora värden förvarades.

Efter 32 minuter tog sig männen tillbaka till helikoptern som lyfte och försvann. Rånare och rånbyte dumpades först i Norsborg och sedan i Bromma. Helikoptern hittades norr om Stockholm.

Annons

Rånarna kom över 39 miljoner kronor.

I tingsrätten dömdes sju män till fängelse och tre friades.

Annons